Orka in Waddenzee gevangen

DEN HAAG - Medewerkers van het Dolfinarium in Harderwijk hebben woensdagavond op de Waddenzee tussen Lauwersoog en Ameland een jonge orka gevangen. Het zoogdier werd eerder op de dag vanaf een schip van het Nederlandse ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit bij het Waddeneiland gesignaleerd.

Het gaat om een ongeveer 3,5 meter lang, jong dier dat volgens ooggetuigen sterk vermagerd en verzwakt is.

Het komt zelden voor dat een orka in de Waddenzee wordt gezien. De laatste keer dat een levende orka in Nederlandse wateren is gesignaleerd, zou in 1947 zijn geweest. In 1963 is een dood exemplaar aangespoeld in Noordwijk.

Het Dolfinarium was woensdagavond met twee vaartuigen uitgevaren en kreeg het dier even na 21 uur in het vizier. Een uurtje later lukte het om het dier met een soort mat uit het water te tillen. Aan boord ontfermden dolfijnentrainers en een dierenarts zich over het zoogdier. Het dier wordt meegenomen naar het Dolfinarium om aan te sterken. Daarna zal de orka worden teruggezet.
Volgens een deskundige bij het Koninklijk Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek komen orka's doorgaans niet verder dan de Doggersbank ten noordoosten van Engeland.
 

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees