Australiër geïdentificeerd die in 1917 in Ploegsteert sneuvelde

LEUVEN - Universitaire onderzoekers van Cranfield, Oxford en Leuven zijn er in geslaagd een Australiër te identificeren die op 8 juni 1917, tijdens WOI, sneuvelde in Ploegsteert. Het lichaam van de man werd in augustus 2008 ontdekt bij archeologische opgravingen in het West-Vlaamse dorp.

De man blijkt Private Mather te zijn uit het Australische Inverell. Hij stierf op 37-jarige leeftijd en wordt op 22 juli 2010 met volle militaire eer herbegraven op een oorlogskerkhof in Australië.

Het lichaam werd ontdekt met uitrusting en kledij. Het identificatieplaatje was echter onherkenbaar beschadigd. Onderzoekers konden aan de hand van een analyse van de chemische samenstelling van de beenderen het totale aantal van 6.000 vermiste Australische soldaten terugbrengen tot een beperkt aantal mogelijkheden.

De KUL-onderzoekers ontdekten aan de hand van een analyse van het tandemail van de soldaat geologische karakteristieken van zijn geboortestreek. Bij vergelijking van DNA-materiaal van de vermiste soldaten die nog in aanmerking kwamen met dat van nog levende familieleden kon de soldaat uiteindelijk geïdentificeerd worden.
 

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees