Food

De grote test

Voor elk wat krieks

Kriek Mariage Parfait Foto: wknd

De tijd voor 'een kriekske' is aangebroken. Op een terras in de zon vindt iedereen er wel eentje naar zijn smaak. Hele zoete – vaak de favoriet van vrouwen – of verfrissend zure, als aperitief of als dorstlesser. Onze drie proevers steken hun voorkeur voor de zuurdere kriekbieren –op basis van lambik– niet weg. De brouwerijen rond Brussel, de lambikstreek, scoren dan ook het best.

Oude Kriek

Brouwerij: Oud Beersel, Beersel
Alcoholgehalte: 6,5 %
Kleur: Lichtrood
Smaak: 'Vreemd, die kaasgeur. Er kruipt ook wat zwavel in je neus. Ver weg ruik je krieken. Die komen duidelijk op de voorgrond in de smaak. Het basisbier lambik stopt zich niet weg en uit zich met een beenzure smaak. Toetsen van jong fruit en van amandelen (van de pitten). Nergens zoet. Zeer bittere, droge afdronk, met een verrassende sherrynasmaak. Het etiket zegt: houdbaar tot 2028.'
Besluit: 'Hier zit kriek in!'
Score: 8/10

Kriek 100 % Lambic Bio

Brouwerij: Cantillon, Brussel
Alcoholgehalte: 5%
Kleur: Lichtrood
Smaak: 'We ruiken krieken, maar ook perziken, amandelen (van de pitten) en ook wat zwavelcomponenten. In de mond een betere fruitsmaak dan verwacht. Dit bier vertrekt fruitig en zurig en laat dan volop de krieken spreken. Een beetje bitter. Vloeit uit naar een mooie kriekentoestand. Droge, lange afdronk. Waarom deze kriek bio is, staat niet op het etiket.'
Besluit: 'Een malse kriek.'
Score: 8/10


Oude Kriek Boon

Brouwerij: Boon, Lembeek
Alcoholgehalte: 6,5%
Kleur: Donkerrood
Smaak: 'Opvallend rozig schuim. De botergeur overheerst. Het lijkt wel dat er meer kersen dan krieken zijn gebruikt. Ook de amandeltjes tonen zich. Eerst is de smaak neutraal, nadien krijg je een impressie van kersen. De hoofdsmaak zurig en vooral bitter. Dan komt er flink wat fruit aanzetten. Meer zuren in de nasmaak. Wel speciaal, dit bier, het ruikt voornamelijk zoet maar het smaakt niet zo. Is er fruit gemengd? Het etiket zegt dat er 400 gr krieken per liter toegevoegd zijn en dat het op eiken vaten heeft gerijpt.’
Besluit: 'Een moeilijk maar interessant bier.'
Score: 7,5/10

Kriek Retro Timmermans

Brouwerij: Timmermans, Itterbeek
Alcoholgehalte: 5%
Kleur: Lichtrood
Smaak: 'Het geurenpalet: zuren, karamel, citrus, ook wat fruit. De basis is zachtzuur, met een lichte toets van krieken. Ergens een beetje karamel, maar ook wat citroenzuur. Een beetje plakkerig in de afdronk. Het zuur blijft nog even hangen. Mist nog wat body. Toch is dit bier in orde, en dorstlessend is het zeker.'
Besluit: 'Een zacht maar eerlijk kriekenbier.'
Score: 7,5/10


Mort Subite Oude Kriek

Brouwerij: Mort Subite, Kobbegem
Alcoholgehalte: 6,5%
Kleur: Rood
Smaak: 'Van bij het begin weet je: dit is echt wel kriek. Je ziet de mooi rode kleur, je ruikt de fantastische kriekengeur, knap afgerond. Je proeft een prima friszurig bier. De impressies volgen elkaar vlug op. In de aanzet zit heel even zoet fruit, maar al snel komt er kriekensap, gevolgd door het zuur van citroentjes en iets van amandeltjes (van de pitten). Het basisbier is duidelijk lambik. Gaat over in een superdroge afdronk, waar de amandelen nog even komen opzetten. Een volle smaak. Op eiken vaten gerijpt, staat op het etiket, en dat er voor 25% Belgische krieken gebruikt zijn.'
Besluit: 'Een uitstekend kriekbier.'
Score: 9/10

Oude Kriek Drie Fonteinen

Brouwerij: Drie Fonteinen, Beersel
Alcoholgehalte: 5%
Kleur: Bruinrood
Smaak: 'De geuren gaan verschillende richtingen uit: van oude kaas tot rode bessen, en gelukkig ook krieken. Die fruitvermenging komt terug bij het proeven. Volmondig en zachtzuur zijn de eerste indrukken. Dan komen er tannines opzetten. In eiken vat gerust? In de nasmaak zit er iets van sherry. Vloeit lang uit, droog en houtachtig. Nergens scherp, zeer rond, evenwichtig. Het etiket vertelt dat dit bier erkend is als streekproduct van het Pajottenland en dat er 35% krieken aan zijn toegevoegd.'
Besluit: 'Een schoon kriekbier.'
Score: 8,5/10

Kriek Mariage Parfait

Brouwerij: Boon, Lembeek
Alcoholgehalte: 8%
Kleur: Rozerood
Smaak: 'Je ruikt meteen dat dit bier op eiken vaten heeft gelegen en dat er degelijke krieken aan zijn toegevoegd. De frisse zuren van de geur komen direct terug in de mond. Ook de pitten proef je. Hier zit nu eens alles in wat je zou kunnen proeven: een vrij zoete aanzet, dan de volle smaak van krieken, gevolgd door de bitterheid van de pitten en de daaruit komende amandeltjes, plus nog wat zuren. Heel speciaal. Tussendoor melden zich dan nog wat tannines van het eiken vat. Zeer droge nasmaak. Niet voor een breed publiek, wel voor liefhebbers. Op het etiket staat: Goed tot 2028.'
Besluit: 'Ideaal als aperitief.'
Score: 8/10
 

Mort Subite Original

Brouwerij: Mort Subite, Kobbegem
Alcoholgehalte: 4,5%
Kleur: Lichtrood
Smaak: 'De zuren kruipen zachtjes en dus niet storend je neus in: azijnzuur, mosterdzuur, yoghurt. Ergens tussenin zitten er boterbloemen. De smaak is eendimensionaal, één rechte lijn van lichtzuur en toch behoorlijk fruitig. Je proeft zurige krieken. Veel prikkeling. Allemaal niet onaangenaam. Op eiken vaten gerijpt, vertelt het etiket.'
Besluit: 'Een moeilijke kriek, maar wel dorstlessend.'
Score: 7,5/10

Oude Kriek De Cam

Brouwerij: De Cam, Gooik
Alcoholgehalte: 6,5%
Kleur: Lichtrood
Smaak: 'Je ruikt het fruit, eigenlijk meer frambozen dan krieken, een zurige geur. De hoofdsmaak is zuur maar niet hard, eerder afgerond. Van het fruit proef je eerst de kriek en dan framboos. Vloeit uit naar een beendroge afdronk, waarin iets houtachtigs zit. De lambik is gerijpt in eiken tonnen. Deze kriek spreekt liefhebbers van mooie zuren zeker aan. Op het etiket staat: 35% echte krieken toegevoegd.'
Besluit: 'Een verfrissend kriekbier.'
Score: 7/10

Cuvée René Lindemans

Brouwerij: Lindemans, Vlezenbeek
Alcoholgehalte: 6%
Kleur: Donkerrood
Smaak: 'Opvallend rozig schuim. Een weeïge geur met veeleer aardbeien dan krieken. Als je proeft, duiken de krieken wel op. Eerst is dat echt kriekensap, dan wordt alles zachtzuur, met de tannines van pitten. Vloeit uit naar een zachtbittere nasmaak die een tijdje blijft hangen. Iets te eenzijdig, te geëlaboreerd.'
Besluit: 'Evenwicht tussen zoet en zuur.'
Score: 7/10

Corrigeer