Netlog wint zaak over auteursrechten

Netlog wint zaak over auteursrechten

rr Foto: © NO BYLINE

BRUSSEL - Het sociale netwerk Netlog is zelf niet verantwoordelijk voor schendingen van auteursrechten door zijn leden. Dat heet de rechtbank van eerste aanleg in Brussel beslist.

Het nieuws werd afgelopen vrijdag gemeld door de website van het weekblad Trends. De auteursrechtenorganisatie Sabam had voor de rechtbank geëist dat Netlog verantwoordelijk zou worden gesteld voor inbreuken tegen het auteursrecht door zijn ruim 2 miljoen Belgische leden. Sabam vroeg een dwangsom van 1000 euro per dag per inbreuk.

De rechter verwierp die eisen omdat ze een schending van de privacy zouden kunnen inhouden.

Maar daarmee is het laatste woord nog niet gezegd. De rechter heeft ook een prejudiciële vraag gesteld aan het Europese Hof van Justitie. Als het Hof oordeelt dat online dienstverleners wel verantwoordelijk zijn voor inbreuken door hun gebruikers, kan Sabam alsnog zijn gelijk halen.

Netlog had gepleit dat er een grote gelijkenis was met de zaak van Sabam tegen Scarlet uit 2004. Ook daar had Sabam op basis van het auteursrecht een dienstenleverancier aansprakelijk willen stellen voor vermeende inbreuken door zijn klanten, aldus Trends.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees