Opnieuw onrustig in Noord-Ierland

Opnieuw onrustig in Noord-Ierland

Foto: ap

BELFAST - Op diverse plekken in Noord-Ierland zijn dinsdag opnieuw rellen uitgebroken. De politie en politici legden de schuld voor het aanwakkeren van het geweld bij dissidenten van de IRA.

Gisteren vond een mars van de protestanten van de Oranjeorde plaats, een jaarlijks terugkerende traditie die dikwijls tot sectarische woede-uitbarstingen leidt.

De gevechten begonnen in Ardoyne, een katholieke wijk waar de lokale bevolking elk jaar probeert de mars van de protestantse Oranjeorde te verstoren. Ongeveer honderd demonstranten gekleed in bivakmutsen, shawls en mutsen blokkeerden een weg. De politie zette daarop een groot waterkanon in om de demonstranten te verdrijven.

Vandaar uit verspreidden de rellen zich naar andere katholieke arbeiderswijken in Belfast en andere stadjes. Mogelijk liepen diverse agenten verwondingen op. Eén politievrouw in Ardoyne kreeg een klap op haar hoofd en moest met een schedelfractuur worden afgevoerd.

Onder vuur

In de wijk Bogside in Londonderry, de tweede stad van Noord-Ierland, staken relschoppers een politievoertuig in brand. Versterkingen probeerden het vuur te blussen, maar werden door een gemaskerde man onder vuur genomen. De man schoot vijf kogels af, maar raakte niemand.

In het stadje Lurgan, ten zuidwesten van Belfast, gooiden gemaskerde jongeren in een katholieke wijk molotovcocktails naar de politie en een trein. Niemand aan boord van de trein raakte gewond.

De protestantse parades worden ieder jaar door de Oranjemannen aangewend om te tonen dat zij het recht hebben hun marsen te houden waar zij maar willen. Midden jaren negentig werd dit recht danig ingeperkt. Sindsdien was het niet meer mogelijk door vijandige katholieke wijken te marcheren, waar de parades als zeer provocatief worden beschouwd. Voor sommige routes zijn echter nog altijd geen alternatieven gevonden.
 

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees