Gewelddadige games helpen tegen depressie

Volgens een studie aan de Texas A&M International University, kan het spelen van gewelddadige games je helpen om beter om te gaan met stress. Games zouden ook een positieve invloed hebben op depressies.

Mannen en vrouwen die gedurende een langere tijd gewelddadige games spelen, kunnen beter omgaan met stress dan volwassenen die geen computerspelletjes spelen. Dat blijkt uit een studie van de Texaanse professor Dr. Christopher J. Ferguson.

'In het onderzoek kregen 103 jongeren een frustrerende taak opgelegd.  Daarna werden ze in groepen onderverdeeld. De ene groep mocht geen spelletjes spelen, de andere kreeg dan weer een geweldloze game voorgeschoteld. Nog andere proefkonijnen ontvingen een gewelddadige game (met goed versus kwaad) of een spel waarin ze de slechterik mochten spelen. Uit de resultaten bleek dat gewelddadige games het beste helpen om depressies tegen te gaan', vertelt Dr. Ferguson.

Geen agressie

Wetenschappers debatteren al jaren over het feit of gewelddadige games ook agressie en criminaliteit kunnen uitlokken. De resultaten van deze studie geven echter aan dat er geen link zou bestaan.

Ferguson: 'Voor gamers is het wellicht geen verrassing dat computerspelletjes stress reduceren. Dit is echter de eerste studie die dit fenomeen ook effectief bewijst. Juist dankzij gewelddadige scènes word je minder depressief en minder vijandig.'

De onderzoeker waarschuwt dat er nog meer onderzoek nodig is. Toch stelt hij voor om videospelletjes te gebruiken in therapiesessies met jongeren. Dankzij de games kunnen mensen immers hun frustraties uitwerken en kalmeren, voordat ze ook agressief gedrag ontwikkelen.

 

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees