Staking bij cateringbedrijf Gate Gourmet

ZAVENTEM - Bij het cateringbedrijf Gate Gourmet op Brussels Airport is vrijdag een staking uitgebroken uit protest tegen het sociaal plan waarmee het bedrijf werknemers wil laten afvloeien. Gate Gourmet bevoorraadt onder meer Jet Airways, Thomas Cook en Thalys.

Volgens vakbondsman Bert Verhoogen (ABVV) blokkeerden vrijdagnacht tientallen vakbondsmilitanten van het ABVV en ACLVB het bedrijf en is de actie, die tot 11 uur zal duren, goed opgevolgd.

Door het aflopen van een contract met luchtvaartmaatschappij Jet Airways in augustus, moeten volgens de vakbonden op termijn een honderdtal van de 340 werknemers afvloeien. De contracten van veertig tijdelijken worden niet verlengd en in augustus moeten 29 vaste contracten afvloeien.

Na de vakantie moeten nog eens een veertigtal werknemers de deur uit. De vakbonden zijn er niet over te spreken dat de directie door nu slechts 29 vaste werknemers te ontslaan, net onder de drempel blijft om de procedure collectief ontslag te moeten opstarten.

Vakbonden eisen maatregelen

De vakbonden eisten in het kader van de onderhandelingen over het sociaal plan maatregelen om het aantal ontslagen te beperken. Daarbij werd gedacht aan het opnemen van overuren, de invoering van tijdskrediet, brugpensioen op 52 en economische werkloosheid. Daarnaast werden ook hogere vertrekpremies en ontslagvergoedingen geëist.

De vakbonden verlieten woensdag de onderhandelingstafel. De directie bleek enkel bereid als ontslagvergoeding het wettelijk minimum voor de opzegperiode met 30 procent op te trekken voor maximaal 1 maand. Daarnaast wil de directie bij economische werkloosheid ook een aanvullende vergoeding van 6 euro per dag toekennen.

Kortzichtig

De directie van Gate Gourmet betreurt in een mededeling de stakingsactie die het ABVV en de ACLVB deze nacht op touw gezet hebben op de site op Brussels Airport. De directie bestempelt de actie als "kortzichtig en contraproductief". Tegelijk stelt ze klaar te staan om de onderhandelingen onmiddellijk te hervatten om een oplossing te zoeken "die het bedrijf toelaat kosteneffectief te blijven in een extreem competitieve markt".

In haar mededeling roept de directie de werknemers op onmiddellijk het werk te hervatten en zegt  ze maatregelen te nemen om de leveringen aan klanten te garanderen.
 

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees