'Niets strafbaar aan Circus Vangheluwe'

GENT - Er zijn geen strafbare inbreuken vastgesteld bij de kindervoorstelling 'Circus Vangheluwe' op de Gentse feesten. Dat zegt het Gentse parket dinsdagavond.

Rond de voorstelling 'Circus Vangheluwe', een project van de komieken Gunter Lamoot en Piet De Praitere, ontstond eind vorige week commotie. De organisatie Art for Children diende zelfs klacht in bij het parket. De voorstelling, waarover kinderen geheimhouding moesten verzekeren, en de houten bisschop voor de ingang van de tent, ontlokten een heus debat.

'We hebben de makers ondervraagd en het scenario ingekeken, maar er is geen enkele inbreuk vastgesteld', zegt Annemie Serlippens van het parket. 'Het gaat om fijn kindertheater, niets meer.' Over het waarom van de heisa is Serlippens formeel. 'Wij hebben die hetze niet veroorzaakt. Het is onze taak om klachten te onderzoeken. Maar het werd ons duidelijk dat het gaat om een vorm van satire. En net als op carnavalsstoeten, gaan parketten niet zomaar ingrijpen op de artistieke vrijheid van kunstenaars.'

Met de formele bevestiging van het parket dat er geen inbreuken zijn, kunnen ouders hun kinderen met een gerust hart naar 'Batakamp' van vzw cirQ in de Willem de Beersteeg sturen.

Zwijgattest

Organisator vzw cirQ staat de komende negen dagen in de Willem de Beersteeg met de productie 'Batakamp'. De vereniging inspireerde zich voor haar inleeffestival op de methodiek en filosofie van totalitaire regimes. Zonder witte sokken komt niemand binnen, overtreders worden publiek gestraft en hun gekleurde kousen ritueel verbrand.

Eén van de kinderacts is 'Circus Vangheluwe'. Wie de tent binnen wil, moet door de benen heen van de houten bisschop. De massaal aanwezige pers werd door zusters op afstand gehouden, geen enkele journalist voldeed aan de hoogtebeperking van 135 centimeter. De kinderen die de voorstelling van komieken Gunter Lamoot en Pieter De Praitere wel bijwoonden, kwamen glunderend met een lolly en een zwijgattest naar buiten.

Het hoofd van de cel Openbare Orde en haar collega woonden de eerste voorstelling bij.  Vzw cirQ is alvast geslaagd in haar maatschappijkritische performance. 'De hele heisa illustreert onze stelling dat de media als één van de machthebbers het publiek manipuleert', aldus organisator Xavier Cloet.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees