Danny Pieters is eerste Vlaams-nationalistische Senaatsvoorzitter

Danny Pieters is eerste Vlaams-nationalistische Senaatsvoorzitter

Foto: belga

BRUSSEL - N-VA-senator Danny Pieters is dinsdag als eerste Vlaams-nationalist verkozen tot voorzitter van een federaal parlement.

In zijn openingstoespraak herinnerde Pieters eraan dat de liberaal Emmanuel De Cloedt in 1913 voor het eerst Nederlands sprak in de senaat. De Vlaamse minister van het ogenblik antwoordde in het Frans opdat de andere leden het ook zouden kunnen verstaan. Driekwart eeuw geleden omschreef La Libre Belgique het spreken van ’Vlaams’ in de Senaat als 'séparatisme parlementaire', zegt de N-VA’er.

Pieters verwees ook naar Henri Rolin, die in 1947 aantrad als eerste voorzitter die noch liberaal, noch katholiek was. Hij respecteerde de traditie in zoverre ze niet inging tegen zijn meest intieme overtuiging.

'Voorzitter van alle senatoren'

'Vandaag treed ik aan als eerste Vlaams-nationalist die voorzitter van de Senaat wordt. Ik wil de voorzitter zijn van alle senatoren, ongeacht hun taalgroep of ideologische overtuiging'.

Daarbij wil Danny Pieters bijzondere aandacht hebben voor de oppositie en de kleinste gemeenschap van het land, klonk het in het Duits. 'Ik zal mij tot het uiterste inspannen om nooit te provoceren of nodeloos aanstoot te geven, maar tegelijk vraag ik u allen ook respect op te brengen voor mijn fundamentele waarden, en mij niet te dwingen handelingen te stellen of woorden te spreken die ingaan tegen mijn intiemste overtuigingen'.


 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees