Elio Di Rupo wil regering die vier jaar aanblijft

Elio Di Rupo wil regering die vier jaar aanblijft

Foto: Reuters

BRUSSEL - De Koning heeft dinsdagnamiddag preformateur Elio Di Rupo in audiëntie ontvangen op het Kasteel in Laken. Hij heeft bij de koning een tussentijds verslag uitgebracht over de evolutie van zijn opdracht, luidt het in een mededeling van het paleis.

De PS-voorzitter praatte ruim twee uur met het staatshoofd. Elio Di Rupo werd op 8 juli aangesteld als preformateur. Hij volgde zijn N-VA-collega Bart De Wever op die door de koning als informateur werd benoemd.

Di Rupo kreeg de opdracht het werk af te maken dat Bart De Wever tijdens zijn informateursopdracht voorbereidde. De N-VA-voorzitter ontwaarde naar eigen zeggen toenadering in de standpunten van de mogelijke regeringspartijen, maar die moesten volgens hem nog worden uitgediept en verbreed.

Di Rupo had de afgelopen weken discrete contacten met collega-partijvoorzitters, al dan niet in aanwezigheid van Bart De Wever. Het is nog steeds niet duidelijk welke partijen deel zullen uitmaken van een komende federale regering.

Di Rupo laat weten dat hij uit de gesprekken die hij gehad heeft met de verantwoordelijken van de 'belangrijkste democratische politieke partijen' besluit dat er tegelijk een dubbel initiatief kan worden opgezet met een institutioneel luik waarvoor een tweederdemeerderheid nodig is en een sociaal-economisch luik, waarvoor geen speciale meerderheid vereist is. Dat schrijft hij in een mededeling na zijn audiëntie bij de koning.

Als in het institutioneel werk, en BHV in het bijzonder, genoeg vooruitgang wordt geboekt, zou volgens Di Rupo een regering kunnen worden gevormd die de volle vier jaar aanblijft. 'Het is in deze logica dat de preformatieopdracht wordt verdergezet', luidt het in de mededeling.

 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees