Di Rupo en De Wever vergaderen urenlang met Groen!

Di Rupo en De Wever vergaderen urenlang met Groen!

Foto: belga

Preformateur Elio Di Rupo en gewezen informateur Bart De Wever hebben donderdagmiddag urenlang vergaderd met Groen!. Er is vooral gesproken over een methodologie waarbij de Vlaamse groenen samen met Ecolo een staatshervorming zouden kunnen ondersteunen vanuit de oppositie om zo aan de nodige tweederdemeerderheid te geraken.

Over een eventuele regeringsdeelname van de groenen is niet meer gepraat. Dat was donderdag te horen bij de Groen!-delegatie.

De gesprekken kaderen in het zogenoemde 'tweesporenbeleid' van de preformateur. Het eerste spoor is de zoektocht naar een communautair akkoord over de staatshervorming en het tweede spoor de aanpak van de socio-economische uitdagingen.

Voor het eerste spoor is een tweederdemeerderheid nodig. Een regering met aan Franstalige kant PS, cdH en Ecolo en aan Vlaamse kant N-VA, CD&V, sp.a en Groen! zou over zo’n tweederdemeerderheid beschikken, maar omdat een regeringsdeelname van de groenen intussen uitgesloten lijkt, wordt gezocht naar alternatieve formules.

'Geen blanco cheque'

Zo tekent zich nu de formule af waarbij de groenen de staatshervorming steunen van buiten de regering om zo de nodige tweederdemeerderheid te leveren. Groen! is bereid om mee te stappen in dat scenario. 'Maar we geven geen blanco cheque', luidt het.

'We hebben altijd gezegd dat die staatshervorming ook sociaal moet zijn', zegt een bron bij Groen!. Bedoeling is dat de komende dagen verder onderzocht wordt hoe die formule er concreet moet uitzien.

Groen! wil wel van bij de start betrokken worden bij de onderhandelingen over de staatshervorming. 'Het is niet de bedoeling dat de andere partijen al een kader uitwerken en dat wij pas later bij de invulling zouden betrokken worden. Wij willen van in het begin mee aan tafel zitten', luidt het.

Groen! wil ministerpost

Over een deelname van de groenen aan de regering zou donderdag niet meer gesproken zijn. Nochtans had die piste ook de voorkeur van preformateur Di Rupo. Er was onder meer sprake dat Groen! bij regeringsdeelname een staatssecretaris zou krijgen, maar de Vlaamse groenen wilden naar verluidt een volwaardige ministerpost, bij voorkeur zelfs een vice-premier.

'Het is toch normaal dat men bij regeringsdeelname aanzien wordt als een volwaardige partner en dat men dus ook een ministerpost krijgt en kan deelnemen aan het kernkabinet', zo was te horen bij Groen!.

Ecolo discreet

Dat de piste voor een groene regeringsdeelname verlaten lijkt, is ook een streep door de rekening van Joëlle Milquet (cdH). Zij had woensdag op de nationale feestdag nog laten verstaan dat de partijen die onderhandelen over een staatshervorming ook in de regering moeten stappen.

Bij Ecolo blijft men intussen discreet. Mogelijk organiseert de partij vrijdag een interne vergadering met de verschillende afdelingen.
 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees