Di Rupo vergadert met zeven partijen

Di Rupo vergadert met zeven partijen

Foto: photo news

BRUSSEL - Preformateur Elio Di Rupo heeft zondag voor het eerst vertegenwoordigers van zeven partijen samen rond de tafel gebracht. Omstreeks 21 uur was de vergadering afgelopen.

Dat heeft de woordvoerder van Di Rupo meegedeeld. Het treffen is volgens de zegsman goed verlopen. De gesprekken met de zeven partijen gaan maandagochtend voort.

Intussen blijft iedereen de opperste discretie behouden over plaats, tijdstip en inhoud van de gesprekken. Dat zal volgens de woordvoerder van Di Rupo ook maandag het geval zijn. Zelfs over de deelnemende partijen bleef men discreet, maar aangenomen mag worden dat het gaat om N-VA, CD&V, sp.a, PS, cdH, Ecolo en Groen!

Bij de preformateur wijst men erop dat de vergadering niet bedoeld is om over een regeerakkoord te onderhandelen. 'Dat is niet het doel. We bevinden ons overigens niet in de formatiefase', zegt de woordvoerder van Di Rupo.

'Ontkoppeling'

Volgens bronnen bij Ecolo is er intussen een 'duidelijke ontkoppeling' gemaakt. Het tweesporenbeleid waarover Di Rupo na afloop van zijn rapport aan de koning sprak zou daarmee effectief zijn opgestart. 'Ze onderhandelen met vijf over de begroting en met zeven over institutionele thema's', viel bij Ecolo te vernemen.

Eveneens is vernomen dat de drie Franstalige partijen PS, cdH en Ecolo intussen al vijf keer samen hebben vergaderd over de staatshervorming en dat ook met N-VA al tweemaal is gesproken.

 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees