Teamorders kosten Ferrari 100.000 dollar

Ferrari heeft zondag een boete van 100.000 dollar (77.500 euro) gekregen voor het geven van teamorders in de Grote Prijs Formule 1 van Duitsland.

Daarmee is de kous niet af. De Italiaanse renstal zal zich later nog moeten verantwoorden voor de Wereldraad van de Internationale Automobielfederatie FIA.

De directeur en de manager van Ferrari werden op het matje geroepen bij de wedstrijdjury. Die concludeerde dat Felipe Massa teamorders had gekregen om zijn teammaat Fernando Alonso voor te laten en naar de zege te laten rijden.

Massa had via de radio een duidelijke boodschap van engineer Rob Smedley gekregen. 'Fernando is sneller dan jij. Kun je bevestigen of je die boodschap ontvangen hebt?', klonk het. Kort nadien gunde Massa Alonso de vrije baan.

Ferrari ontkent dat het om teamorders ging. 'Ik verwacht geen straffen, want Alonso was gewoon sneller', verklaarde Smedley. 'Massa maakte een klein foutje toen hij drie versnellingen tegelijk opschakelde. 'Wij gaven alleen informatie. Het was Massa zijn beslissing', zei ook teambaas Stefano Dominicali.

Massa trok een zuur gezicht, maar kon moeilijk anders dan de woorden van zijn baas bevestigen. 'Ik had niet de juiste snelheid op de harde banden en Alonso was sneller. Het was mijn beslissing om hem te laten voorgaan.'

Teamorders zijn sinds 2002 verboden in de Formule 1.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.