FOTO: Zo maak je een nieuw gezicht

Een Amerikaanse sergeant die in Afghanistan maar net een bomaanslag overleefde, krijgt nu beetje bij beetje een 'nieuw gezicht'. Dat is mogelijk dankzij het nieuwe project 'gezichten van oorlogsveteranen heropbouwen'.

Dokter Joe Villalobos van het medisch centrum Wilford Hall in San Antonio geeft Todd Nelson (37) eerst een nieuw rechteroor. Later krijgt de sergeant ook nog een nieuw rechteroog, want ook dat werd zwaar beschadigd tijdens de bomaanslag.

De prothesen bestaan uit glas en siliconen en worden een voor een met de hand gemaakt, maar zien er bijna echt uit. 'Mensen weten echt niet dat het prothesen zijn. Zo geloofwaardig ziet het eruit', aldus Nelson, die drie jaar geleden derdegraads brandwonden, een gebroken schedel en een gebroken kaak overhield aan de aanslag. 'Mensen staren me ook niet meer zo aan.'

Clint Eastwood

'Ons doel is om hen het beste van het beste te geven', zegt dokter Villalobos. 'We willen hen de ideale behandeling aanbieden, want als je gezicht aangetast is, verlies je een deel van je identiteit.

'Het makkelijkste is natuurlijk om het goede oor na te maken, maar als er iemand binnenkomt die zegt: ik wil oren zoals Clint Eastwood, kan dat ook natuurlijk', besluit de dokter.

Corrigeer

MEER NIEUWS