Goud voor Bart Swings op EK skeeleren

Bart Swings heeft zondag op het EK skeeleren in het Italiaanse San Benedetto del Tronto goud veroverd op de 1000 meter. Eerder dit EK was hij ook al de beste op de 10 kilometer punten-afvalling. Samen met Ferre Spruyt en Maarten Swings won hij ook zilver op de aflossing. Ook cadet Sandrine Tas won zilver.

Voor de tweede keer dit EK gaf Bart Swings een demonstratie van zijn kunnen. Als enige van de Belgische renners was hij erin geslaagd zich te plaatsen voor de finale van de 1000 m. Hij kwam afgescheiden als eerste over de lijn, voor de Italiaan Naselli en de Spanjaard Peula.

Zowel Jore Van den Berghe en Kwinten Tas als Hanne Wouters en junioren Mathias Vosté en Siemen Tas raakten niet door de halve finales van de 1000 meter.


Vicky Jacobs, Ellen Van De Catsye en Sandrine Tas reden zaterdagavond een sterke 3000 meter puntenkoers. Sandrine Tas won het zilver. Ellen Van De Catsye werd zevende, Vicky Jacobs achtste. Voor Tas is het de tweede medaille op dit EK. Eerder won ze brons op de 5000 meter afvalling.


Op de afsluitende 3000 meter aflossing waren alle ogen gericht op de Belgische titelverdedigers Bart Swings, Maarten Swings en Ferre Spruyt. Bart Swings nam de laatste aflossing voor zijn rekening. In de eindsprint kon hij de Italianen nog achter zich houden, maar de Fransen waren uiteindelijk vier tienden sneller.


Maandag staat er een rustdag op het programma.

Corrigeer