Mama

Mama die werkt is niet slecht voor kind

Mama die werkt is niet slecht voor kind

Foto: shutterstock

Kinderen hebben geen last van moeders die enkele maanden na de bevalling terug aan het werk gaan. Zeker niet wanneer ze parttime werken.

Het lijkt bewezen: een werkende moeder heeft geen negatief effect op de sociale en cognitieve ontwikkeling van haar kind. Dat blijkt uit een studie van de Columbia University in New York, waarvoor een duizendtal kinderen bestudeerd werden tijdens hun eerste zeven levensjaren.

Tijdens de eerste jaren scoorden de kinderen van werkende moeders minder goed op vaadigheidstesten, maar dit verschil verdween vanaf de kleuterschool. Ook zouden deze kinderen een verhoogde kans hebben om ongehoorzaam en agressief te zijn, maar dit weegt niet op tegen de voordelen: werkende mama's zitten doorgaans in een betere financiële situatie en kunnen dus ook betere opvang betalen.

Een moeder die parttime (maximum 30 uur per week) werkt, is volgens de onderzoekers ideaal, omdat fulltime werkende moeders meer last hebben van depressies.

In het verleden waren studies heel wat minder positief over moeders die werkten: in 2008 stond in een rapport van Unicef dat kinderen van jongs af in de kinderopvang steken risicovol was, een onderzoek aan de Cambridge University stelde dat crèches stress veroorzaakten. In 2007 was er een studie die beweerde dat kinderen van werkende meoders dikker zouden zijn.

 

 

 

 

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees