Kusttram rijdt vandaag niet uit

OOSTENDE/BLANKENBERGE/DE HAAN/KNOKKE - Vandaag rijden er zo goed als geen trams of bussen aan de kust. De aangekondigde staking van de De Lijn wordt goed opgevolgd. Het personeel van De Lijn staakt uit onvrede met een aantal besparingsmaatregelen.

De vakbonden bij De Lijn zijn het niet eens met het besparingsplan dat wordt ingevoerd bij de openbare Vlaamse vervoersmaatschappij. Ze zeggen dat de werkdruk toeneemt, omdat de dienstregeling verandert. 

Volgens De Lijn zijn de nieuwe werktijden nodig om besparingen te kunnen uitvoeren. Het personeel pikt het niet dat het aantal trams op weekdagen wordt verlaagd van vier naar drie per uur. Aan zee hebben vakbondsmillitanten drie stakingsposten opgezet.

'In praktijk niet haalbaar'

Volgens Jürgen Braeckevelt van de christelijke vakbond ACV zijn de reistijden  in theorie haalbaar, maar niet in de praktijk. 'Chauffeurs zien daardoor op het einde van hun rit hun pauze sterk verkort door vertragingen', aldus Braeckevelt. 'Het voorstel van de directie houdt ook in dat de chauffeurs per dienst meer ritten moeten verzorgen. Dat betekent een verhoging van de werkdruk en een vermindering van de veiligheid', aldus Braeckevelt. 

Geen trams of bussen aan de kust

Volgens de vakbondsman rijden er geen bussen of trams in Oostende, De Panne en Knokke. 'Het zal vandaag heel moeilijk tot niet lukken om tram of bus te nemen in de kustregio', aldus Braeckevelt .

Volgens Dirk Schockaert, woordvoerder  van De Lijn, rijden zo goed als geen trams en bij de bussen zou zowat de helft binnen blijven. Een aantal busdiensten die worden uitgevoerd door private exploitanten zouden wel rijden.

Ook navolging in rest West-Vlaanderen

De actie krijgt ook op andere plaatsen in de provincie West-Vlaanderen navolging. 'Het is logisch dat er in het binnenland solidariteit ontstaat met de bestuurders van De Lijn aan de kust', zegt Braeckevelt van het ACV . 'De problemen zijn overal dezelfde.'

'Aan de kust rijden hoogstens drie buslijnen. In Brugge rijdt maar tien procent en in Ieper, Diksmuide, Ieper en Kortrijk is de dienstverlening ook beperkt. In heel West-Vlaanderen rijdt zowat zestig procent van de bussen', aldus Schockaert van De Lijn.

Toeristen

De Lijn begrijpt de staking niet. 'We zijn onze besparingsronde gestart met eerst zelf de broekriem aan te spannen. Er is gesnoeid op het marketingbudget. Er kwam een wervingsstop en enkele strategische projecten zijn uitgesteld. Nu is het de beurt aan een optimalisatie van de dienstverlening', zegt Schockaert. De Lijn beklemtoont dat aan de rusttijden niet wordt geraakt.

Volgens De Lijn zijn de reizigers en de toeristische sector de dupe van de staking. 'Veel toeristen trekken op een dag met minder zon naar een evenement of attractie in een andere badplaats en gebruiken daarvoor de kusttram', besluit Schockaert.

Tegenvoorstellen

Donderdagmorgen gaan vakbonden en De Lijn opnieuw rond de tafel zitten. 'We wachten op de reactie van de vakbonden op de tegenvoorstellen die we hen overmaakten na de jongste gesprekken', zegt Schockaert.

'Wij vinden dat het aantal reizigers de basis moet zijn voor aanpassingen. We stellen voor om vooral 's avonds een aantal ritten te schrappen. De kusttram moet op zijn huidig rooster blijven rijden. Op 1 oktober al omschakelen naar een frequentie van vier naar drie trams zal leiden tot overvolle tramstellen. In het huidig rooster komt die aanpassing er pas na de herfstvakantie', aldus vakbondsman Braeckevelt.

 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees