Standard wint met ruime cijfers op veld van Lierse

Standard wint met ruime cijfers op veld van Lierse

Foto: Belga

Standard staat voorlopig alleen aan de leiding van de Jupiler League. Maar daarmee is alles gezegd. Lierse was zonder Radzinski gisteren niet sterk genoeg om de Rouches pijn te doen. Het spel van Standard was al beweeglijker maar nog verre van overtuigend. Ondanks de ruime 1-4-zege.

 

'Dit is een collectieve zege', jubelde Standard-trainer Dominique D'Onofrio na afloop. Na het gelijkspel tegen Zulte Waregem knoopte Standard op het Lisp aan met winst. 'We hebben beweeglijker en meer georganiseerd gespeeld. Maar we mogen ook niet de fout maken nu euforisch te worden.'

Daarvoor was het spel inderdaad nog niet overtuigend genoeg. De Rouches hadden een penaltygoal nodig om op dreef te komen. 'Het eerste doelpunt heeft ons bevrijd', was D'Onofrio eerlijk in zijn analyse.
Beide trainers begonnen met gewijzigde elftallen aan de aftrap. Bij de thuisploeg gebeurde dat noodgedwongen. Kris De Wree brak op training zijn arm en Tomasz Radzinski zegde op het laatste moment ziek af. Standard-trainer Dominique D'Onofrio liet Koen Daerden (ten nadele van Danilo) en Gohi Bi Cyriac (in de plaats van Bokanga) aan de wedstrijd beginnen.

Cavens met de arm
De eerste kans was voor de thuisploeg. El Gabas nam bijna een onzekere Luikse defensie te grazen.

Iets na het kwartier kreeg Standard onder luid protest een penalty. Cyriac was tegen Bruno Camacho aangelopen, Joeri Van de Velde wees naar de strafschopstip. Axel Witsel zette de penalty om.

De 1-1 liet niet lang op zich wachten. Mensah bereikte Cavens, die de bal met de bovenarm meenam. Van de Velde en zijn assistenten hadden echter niets in de gaten en Cavens vloerde Bolat met een gave lob.
De Turkse Belg kwam goed tussen om Desiré Job van een doelpunt te houden maar stond niet helemaal stevig op zijn benen te keepen. Een paar keer moest hij met kunst- en vliegwerk de bal onder controle houden.

Zeven minuten na de gelijkmaker stond Standard alweer op voorsprong. Carcela trapte een vrijschop slim onder de muur in doel. De Lierse verdedigers sprongen allemaal omhoog en gaven hun doelman Kawashima geen kans. Even voor de rust lag Carcela bijna aan de basis van de 1-3, maar Cyriac besloot te zwak op Kawashima.

'We hebben te snel de 1-2 toegestaan', sakkerde Lierse-trainer Anthuenis na afloop. 'Voor de rest moet je zeggen dat Standard beter was. Sneller en sterker in de duels. Hoewel het een jonge ploeg is zie je dat er met Witsel en Defour ervaring op het veld staat die een ploeg kan dragen. Wij missen zulke spelers nog.'

Tegenvallende Dequevy
In de tweede helft doofde het Lierse kaarsje langzaam uit. Zonder Radzinski miste Lierse snedigheid en Vandooren viel gekwetst uit. Een tegenvallende Joeri Dequevy, vorige zomer nog bijna van Standard, ruimde de baan voor Rudolphe Douala.

De vervangingen haalden echter niets uit. Het was Standard dat dankzij een schitterende trap van Mehdi Carcela - buitenkantje links - op 1-3 kwam. De Rouches kregen eindelijk kleur en controleerden de wedstrijd rustig uit. Pocognoli (ook al buitenkant links) zette in de slotfase de eindcijfers op het bord.

De les voor Dominique D'Onofrio is dat Gohi Bi Cyriac de voorkeur verdient op Eric Bokanga. 'Vorig jaar was hij niet de jongen die ik indertijd in Ivoorkust zag. Maar nu heeft hij eindelijk met zijn kwaliteiten gespeeld.'
Lierse-trainer Aimé Anthuenis moet nu proberen Achter de Kazerne van Mechelen de punten te rapen. Anders ziet de glorieuze terugkeer in eerste klasse er met nul op negen maar bleekjes uit.

 

Corrigeer