Fit & Gezond

Kopje koffie kikkert niet op

Kopje koffie kikkert niet op

Foto: Shutterstock

Cafeïne maakt je aan het begin van de dag niet extra fris en houdt je ook niet wakker als je moet gaan slapen. Dat hebben Britse wetenschappers aan de Bristol University ontdekt.

Een team onderzoekers vroeg aan 379 koffiedrinkers om 16 uur geen koffie te gebruiken. Daarna kreeg de ene helft een cafeïnepil om door te slikken, terwijl de andere helft het met een placebo moest stellen. Vervolgens dienden de proefpersonen enkele computerproeven af te leggen die hun alertheid, concentratievermogen en geheugen testten.

De koffieverslaafden die cafeïne binnen hadden, bleken vreemd genoeg niet alerter dan de deelnemers die een placebo hadden ingenomen. Volgens de wetenschappers bewijzen de resultaten van het onderzoek dat het lichaam van een gewoontedrinker na een tijd niet meer geprikkeld wordt door cafeïne.

De algemene conclusie in dit geval is dat koffieverslaafden zich ‘s morgens beter voelen omdat ze in hun slaap een beetje van de cafeïne afgekikt zijn. De eerste kop doet de ontwenningsverschijnselen (deels) verdwijnen waardoor mensen denken dat ze heel alert aan de dag beginnen.
 

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees