Food

Junkfood zorgt nog jaren voor extra kilo's

Junkfood zorgt nog jaren voor extra kilo's

Foto: shutterstock

Denk goed na voor je een hamburger bestelt, want zelfs wie tijdens een korte periode veel junkfood eet, merkt dit nog jaren aan zijn gewicht. Dat blijkt uit een Zweedse studie.

Een gebroken hart herstellen met chocolade of stress wegeten met frietjes: het is minder onschuldig dan het lijkt. Want zelfs wie zich maar even laat gaan, blijkt volgens een onderzoek aan de Linkoping University in Zweden nog jaren last te hebben van de extra kilo's

De onderzoekers vroegen 18 slanke, gezonde en actieve mannen en vrouwen om gedurende een maand hun dagelijkse inname aan calorieën te verdubbelen. Ze aten twee junkfoodmaaltijden per dag en deden nauwelijks aan sport. Een tweede groep bleef gewoon zijn gezonde levensstijl aanhouden.

Tijdens deze maand kwamen de junkfoodeters gemiddeld 6,5 kilo bij. Een half jaar later was het de meesten nog niet gelukt om deze kilo's kwijt te raken. Maar zelfs meer dan twee jaar later bleken ze gemiddeld nog drie kilo zwaarder dan de personen uit de controlegroep.

De precieze oorzaak is nog niet duidelijk: het is mogelijk dat gedragswijzigingen op korte termijn ons gedrag beïnvloeden en dat junkfood onze fysiologie verandert. Maar het zou ook kunnen dat deze testpersonen na het experiment vaker naar junkfood teruggrepen of gewoon minder bezig zijn met hun lichaam aangezien ze ook deelnamen aan het experiment.

Uit het onderzoek bleek dat de overtollige kilo's vooral rond de heupen moeilijk weggingen. Of hoe 'a moment on the lips, a lifetime on the hips' toch een waarheid blijkt te zijn.

 


 

Corrigeer