Barroso laat zich niet overhalen tot sanctie voor De Gucht

Barroso laat zich niet overhalen tot sanctie voor De Gucht

Foto: afp

BRUSSEL - Voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso zal geen maatregelen nemen tegen zijn Commissaris van Handel Karel De Gucht. Die had vorige week controversiële uitspraken gedaan over de Amerikaanse Joodse lobby.

'Omdat Karel De Gucht voorzitter Barroso van het nodige verzekerd heeft, beschouwt de voorzitter het incident als gesloten', zei Olivier Bailly, een woordvoerder van de Commissie, woensdag.

De Gucht werd vorige week donderdag op de VRT-radio geïnterviewd over de opnieuw opgestarte vredesgesprekken tussen Israëli's en Palestijnen.

Hij zei dat de Joodse lobby in de VS niet te onderschatten is en dat het 'zelfs met een gematigde jood' niet gemakkelijk is om over de kwestie 'een rationeel gesprek te voeren'. Die uitspraken deden heel wat stof opwaaien in de Joodse gemeenschap.

In een reactie op de commotie zei De Gucht dat hij 'geenszins de bedoeling had de Joodse gemeenschap te beledigen of te stigmatiseren' en dat de opmerkingen die hij maakte 'op een manier zijn geïnterpreteerd die ik niet bedoeld heb'.

In de krant Le Soir vraagt de voorzitter van het Franstalige Coördinatiecomité van Joodse Organisaties van België (CCOJB), Maurice Sosnowski, woensdag aan Barroso om De Gucht 'hier en nu' te ontslaan wegens opruiende uitlatingen.

Dinsdag al vroeg de Amerikaanse zakenkrant de Wall Street Journal dat tegen De Gucht 'actie' zou worden ondernomen.
 

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees