Pedofiele pater geeft zich maandag aan

Pedofiele pater geeft zich maandag aan

Eric Dejaeger, begin jaren negentig.

BRUSSEL - De Vlaamse pedofiele pater Eric Dejaeger, die internationaal door Interpol wordt gezocht voor kindermisbruik in Canada, gaat zich maandagochtend aangeven bij het parket van Leuven. Hij lijkt zijn fouten te hebben ingezien, ook door de commotie rond ex-bisschop Roger Vangheluwe. Dat meldde VTM zondag in Het Nieuws.

Als Dejaeger zich maandag komt aanbieden bij het Leuvense parket, wordt hij daar ontvangen, meldt parketwoordvoerder Patrick Vits. Of hij ook kan uitgeleverd worden aan Canada, is echter niet zo zeker. Het Leuvense parket wacht al meer dan twee maanden op bijkomende informatie én het officieel uitleveringsverzoek van de Canadese autoriteiten.

De Blandense pater Dejaeger, die in de jaren zeventig naar Canada trok om Inuit tot het christendom te bekeren, werd er op 5 april 1990 veroordeeld tot vijf jaar cel voor de verkrachting van acht kinderen. De man kwam na enkele maanden vervroegd vrij, tot er in 1995 negen nieuwe aanklachten tegen hem werden geuit. Dejaeger vluchtte Canada uit en dook onder. Sinds 2009 verbleef hij bij de paters Oblaten in Blanden, bij Leuven.

Daar trof het Leuvense gerecht hem eind mei aan, op basis van een negen jaar oude seining van Interpol. 'Na aantreffen van de man hebben wij de Canadese autoriteiten meteen gevraagd om een officieel uitleveringsverzoek te formuleren', zegt Patrick Vits. 'Zonder een dergelijk verzoek hebben we geen juridische grond om hem aan te houden. We hebben ook bijkomende informatie gevraagd over de feiten, omdat deze mogelijk verjaard zijn. De aan Canada gevraagde informatie is noodzakelijk, voor België over de uitlevering kan beslissen en het parket kan uitvoeren. Tot op heden hebben we geen antwoord gekregen vanuit Canada.'
 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees