Eén op de drie rijdt zonder gordel

Eén op de drie rijdt zonder gordel

Foto: rr

BRUSSEL - Ongeveer één op de drie bestuurders draagt geen veiligheidsgordel tijdens het autorijden. Dat is gebleken uit een nationale controleactie van de federale wegpolitie bij automobilisten op de Belgische snelwegen.

De actie was voor het eerst gericht op het dragen van de veiligheidsgordel en het gebruik van de gsm achter het stuur. Van de 1.555 gecontroleerde bestuurders droegen er 556 geen veiligheidsgordel en gebruikten 63 hun gsm tijdens het autorijden. Bij de actie 'National action on highways (NAWAY) IX' waren 100 politieagenten betrokken die maandag tot 16 uur lang voertuigen controleerden.

Daarnaast werd een sensibliseringsactie gehouden op de parking van Ruisbroek (ring rond Brussel), in samenwerking met het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV). Van de 556 gecontroleerde personen zonder gordel mochten de 112 die onderschept werden in deze zone kiezen tussen het betalen van een boete of plaatsnemen in een tuimelwagen van de federale politie. 'Sensibiliseren gaat veel beter op deze manier dan door het betalen van een boete', aldus een woordvoerster van de federale politie.

Van de gecontroleerde bestuurders werden er 1.005 onderworpen aan een ademtest. Negen onder hen waren onder invloed van alcohol. Vier van hen kregen een rijverbod van drie uur, drie van hen een rijverbod van zes uur en bij twee van hen werd het rijbewijs ingetrokken voor 15 dagen.

Daarnaast ontbrak het inschrijvingsbewijs bij 28 personen, waren er 14 niet-verzekerde voertuigen en werd er één procesverbaal uitgeschreven voor het niet respecteren van de rij- en rusttijden.
 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees