Open VLD stapt effectief uit Antwerpse meerderheid

© belga

© wdk

© photo news

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Open VLD stapt uit de Antwerpse meerderheid. Fractieleidster Annick De Ridder heeft dat vrijdag meegedeeld aan burgemeester Patrick Janssens.

svh

De Ridder heeft de twee Open VLD-schepenen in het Antwerpse college gevraagd hun ontslag in te dienen in het college. Schepen Luc Bungeneers heeft dat intussen al gedaan. Dissident Ludo Van Campenhout verklaarde donderdag al dat hij niet zou opstappen als schepen.

Open VLD kondigde donderdagmiddag al aan dat ze uit de Antwerpse meerderheid zou stappen. De partij kon er niet mee leven dat de meerkost van de Oosterweeltunnel, bijna 353 miljoen euro, zou afgewenteld worden op Antwerpen. Maar later op de dag zette de partij de deur opnieuw op een kleine kier. Er zou eerst een gesprek komen met burgemeester Janssens.

Gesprek met Janssens haalt niets uit

Dat gesprek heeft vrijdagochtend plaatsgevonden, maar heeft dus niets uitgehaald. 'We hebben burgemeester Janssens gevraagd de beslissing terug te draaien en de factuur van 353 miljoen euro niet te laten doorschuiven naar Antwerpen. Maar Janssens heeft gezegd dat de beslissing niet kon teruggedraaid worden', legt Annick De Ridder uit.

'Daarom heb ik als fractieleidster mijn ontslagbrief ingediend. Met die brief zegt onze fractie het vertrouwen in de meerderheid op en stappen wij dus in de oppositie', zegt De Ridder.

De kans dat Open VLD terugkomt op haar beslissing om uit de Antwerpse meerderheid te stappen, is erg klein. Dat liet partijvoorzitter Alexander De Croo vrijdagmorgen al verstaan tijdens ’De Ochtend’. Hij meent ook dat Ludo Van Campenhout zich 'inhoudelijk ver buiten de partij' zet, maar hoopt nog op een gesprek met de schepen.

Donderdagavond zei Van Campenhout niet te willen opstappen als schepen. Hij stemde binnen het stadsbestuur in met de keuze voor de tunnel en meent dat de leden zich moeten uitspreken over een vertrek uit de Antwerpse meerderheid. Volgens Van Campenhout zijn de meerkosten van de tunnelkeuze perfect absorbeerbaar binnen de begroting.

'Politiek is een ploegsport'

Volgens De Croo gaat het om een beslissing van het Antwerpse bestuur die zeer breed gedragen is. Als Van Campenhout het standpunt van Open VLD niet deelt, 'dan zet hij zich inhoudelijk heel ver buiten de partij', luidt het. 'Politiek is een ploegsport. Als sommigen dat niet vinden, dan gedragen ze zich als een individu en niet als een partijlid'.

Hij hoopt op een gesprek met Van Campenhout, maar benadrukt dat Open VLD Antwerpen heeft beslist zich terug te trekken uit het College. Als de schepen die beslissing niet volgt, dan is hij de facto geen deel meer van Open VLD Antwerpen.

De Croo zei later op de dag in 'Terzake' op Canvas dat hij geen mediaproces rond Van Campenhout wil. Hij erkende dat de zaak 'niet gemakkelijk' is voor de partij, maar hij wilde geen impulsieve beslissing nemen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer over Annick De Ridder

Video

Keuze van de redactie