'Goed dat stilzwijgen slachtoffers wordt doorbroken'

'Goed dat stilzwijgen slachtoffers wordt doorbroken'

Foto: belga

LUIK - 'Het is goed dat de slachtoffers van seksueel geweld nu durven praten. Wij moeten naar hen luisteren en het lijden erkennen dat hen werd aangedaan door priesters.' Dat schrijft monseigneur Aloys Jousten, bisschop van Luik, in een brief aan de priesters van zijn bisdom.

Op het eerste zicht is het lange zwijgen van de slachtoffers volgens de Luikse bisschop verbazend. 'Onlangs belde een man om een eerste keer te spreken over seksueel misbruik dat meer dan zestig jaar geleden plaatsvond. Men had hem niet het zwijgen opgelegd, maar hij had niet de moed gehad er eerder over te spreken. Zou men hem geloofd hebben op het ogenblik van de feiten? En later schaamde hij zich wellicht om er over te praten', aldus de bisschop.

'Ik kan verzekeren dat ik sinds mijn zitting in de bisschopsraad in 1986 alle zaken die me gemeld werden, streng heb behandeld en dat ik de noodzakelijke maatregelen heb genomen. De verplichtingen die door de rechtbanken werden opgelegd, heb ik steeds gerespecteerd', schrijft mgr. Jousten.

'De criteria om toegelaten te worden tot het werk van de Kerk moeten op punt gezet worden en er moet een specifieke vorming komen voor iedereen die in de Kerk werkzaam is. Er zal een deontologische code uitgewerkt worden voor professionelen en vrijwilligers die binnen de Kerk met kinderen, jongeren en volwassenen werken', schrijft de bisschop.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees