Open VLD blijft in Antwerpse meerderheid

Alex Polis Foto: belga

ANTWERPEN - Het Open VLD-bestuur Groot-Antwerpen heeft, unaniem, besloten lid te blijven van de Antwerpse meerderheid. Het besluit kwam er deze middag, na 'garanties van de coalitiepartners'. Dat zal dan wel zonder Ludo Van Campenhout zijn. Die maakte eerder bekend dat hij uit de partij stapt.

De partij kwam tot de beslissing om in de coalitie te blijven na garanties van coalitiepartners SP.A en CD&V/N-VA. Zo zou er  tot 2018 geen belastingverhoging voor de Antwerpenaar komen, is de meerkost voor het Oosterweel-project ten laste van de Vlaamse Regering en wordt de concurrentiepositie van de haven gevrijwaard.

De partij benadrukt dat ze er dankzij de inspanningen van schepen voor Financiën Luc Bungeneers in geslaagd is om de factuur in het Oosterweeldossier zo laag mogelijk te maken voor de Antwerpse stadskas.

Zo zal de stad de doorgeschoven investeringen realiseren met klassieke financieringsinstrumenten en in eigen beheer. Voor een stadsbestuur is deze klassieke techniek 102 miljoen euro goedkoper dan de alternatieve financieringsformule die door de BAM wordt gehanteerd. 'Daardoor daalt de factuur voor de Antwerpse stadskas tot maximaal 61,5 miljoen euro', aldus afdelingsvoorzitter Ales Polis.

Daarnaast eisten de liberalen dat de bijdrage van de stad Antwerpen onder gesloten enveloppe moet zijn en dat elke meerkost door de Vlaamse regering moet worden gedragen. 'Luc Bungeneers heeft de afgelopen tien jaar als schepen voor Financiën van gezonde Antwerpse stadsfinanciën zijn levenswerk gemaakt. De garanties die nu op tafel liggen, verzekeren dat zijn inspanningen de volgende jaren niet verloren zullen gaan', besluit Polis.

Zonder Van Campenhout

De partij zal het in de meerderheid wel zonder schepen Ludo Van Campenhout moeten doen. Die maakte bekend dat hij uit Open VLD stapt. De schepen liet vrijdagavond zelf weten aan bemiddelaar Bart Somers dat hij niet langer kan samenwerken met de partij. 

'Ik heb hier hard en goed over nagedacht', aldus de schepen voor Sport, Diamant en Stadsontwikkeling in de krantenberichten. 'Maar de Open VLD en mezelf: daar is geen toekomst meer voor. Het gaat gewoon niet meer. Ik vind dit vreselijk erg. Dit voelt als een been laten amputeren', klinkt het bij Van Campenhout die al 30 jaar voor de partij werkt.

Van Campenhout, die met de partijlijn brak over de Oosterweelbeslissing, zal voorlopig onafhankelijk schepen zijn.

'Al maanden de facto buiten de partij'

'Ludo Van Campenhout stond al maanden de facto buiten de partij en heeft dat nu ook ingezien door zelf zijn conclusies te trekken.' Zo reageert de Antwerpse afdelingsvoorzitter Axel Polis zaterdag op het ontslag van de schepen.

'Open VLD Groot-Antwerpen betreurt dit verlies, maar verkiest duidelijkheid boven verder werken met een mandataris die toch al uitgemaakt had de partij te verlaten', aldus nog Polis.

 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees