Verbeke eindigt zesde

Bronzini doet Vos balen bij WK vrouwen

GEELONG - De Italiaanse Giorgia Bronzini is in het Australische Geelong wereldkampioene wielrennen in de wegrit bij de vrouwen geworden. De Nederlandse Marianne Vos wordt voor de vierde keer tweede. Onze landgenoten Grace Verbeke is zesde.

De Italiaanse Giorgia Bronzini is zaterdag in het Australische Geelong wereldkampioene wielrennen in de wegrit bij de vrouwen geworden. Ze haalde het voor de Nederlandse Marianne Vos en de Zweedse Emma Johansson. Grace Verbeke was op drie seconden de snelste van de achtervolgers en werd zesde.

Het was de vierde opeenvolgende tweede plaats voor Vos in een wereldkampioenschap op de weg. Nu werd ze in Geelong na 127 km geklopt door Bronzini, in Stuttgart 2007 door Marta Bastianelli, in Varese 2008 door Nicole Cooke en Mendrisio 2009 door Tatiana Guderzo.

De titelrace bij de vrouwen verschilde in niets van het een dag eerder gereden wereldkampioenschap voor beloften. Een ontsnapping van 60 km van de Amerikaanse Katheryn Curi Mattis die maximum 2:45 voorsprong haalde maar in de voorlaatste ronde voorbijgereden werd.

Op de moeilijkste van de twee beklimmingen kwam er telkens een groepje met zowat dezelfde favorieten als Nicole Cooke, Emma Pooley, Judith Arndt, Noemi Cantele, Tatiana Guderzo, Emma Johansson en een steeds aanklampende Vos in de spits, maar naderhand kwamen toch altijd een aantal andere meisjes terug. Zo ook twee keer Verbeke.

De gepaste aanval leek van Arndt en Cooke te komen maar op de hellende strook naar de finish werden ze overrompeld. Vos zette van ver de spurt in, van te ver zo bleek want toen Bronzini versnelde was het liedje van de Nederlandse uitgezongen. Voor de 26-jarige Bronzini, die in Stuttgart al derde was en in Madrid vijfde, was het de achtste overwinning van het seizoen.

Bronzini: 'Afwachtend gereden'

Bronzini werd vrij verrassend wereldkampioene wielrennen op de weg geworden. Na afloop was ze uiteraard tevreden met haar wereldtitel. 'Ik heb afwachtend gereden, maar voor mij was het moeilijk om mijn plaats in het eerste peloton te behouden', aldus Bronzini.

'Ik was wel in vorm, maar was er absoluut niet zeker van dat ik het op deze omloop zou kunnen uithouden. Als de wedstrijd van in het begin hard zou gemaakt worden, had ik me sowieso voor de ploeg ingespannen. Ik heb in de laatste ronde tegen mezelf gezegd dat dit mijn kans was. Ik heb aan Noemi (Cantele) en Tatiana (Guderzo) gevraagd om te ontsnappen en als dat niet lukte, voor mij te werken in de sprint. Ik zat in het wiel van Marianne Vos en wist dat ik haar nog kon remonteren', aldus Bronzini.

Vos: 'Weer een gemiste kans'

Marianne Vos sprak  na afloop opnieuw van een gemiste kans. Voor de vierde keer op rij werd de Brabantse tweede bij de wegrace van de WK wielrennen. 'Je gaat denken: waar heb ik het nu laten liggen? Ik weet het niet. Ga ik de sprint niet aan, dan blijven Cooke en Arndt op kop. Maar 300 meter sprinten, dat kan eigenlijk ook niet.'

Vos achterhaalde de twee koplopers in de laatste 150 meter, maar zag de Italiaanse Giorgia Bronzini passeren en er met de wereldtitel vandoor gaan. 'Ik voelde haar komen. De tweede plaats van Varese (2 jaar geleden achter de Britse Nicole Cooke) blijft nog steeds de vervelendste, maar deze komt in de buurt. Het is een gemiste kans, ik zal me de komende dagen nog wel eens afvragen wat ik anders had moeten doen.'

Verbeke: 'Nooit in mijn ritme gekomen'

Onze landgenote Grace Verbeke werd knap zesde, maar bleek achteraf niet echt tevreden. 'Ik heb niet echt de koers kunnen rijden die ik voor ogen had. In de laatste twee ronden moest ik op de zwaarste helling telkens lossen en had ik elke keer het geluk dat het vooraan stilviel zodat ik met anderen nog kon terugkeren. Zo ook in de slotronde zodat ik toch voor een zesde plaats kon spurten. Maar meer zat er echt niet in want op die zwaarste helling ben ik eigenlijk nooit in mijn ritme gekomen. Ook al reed ik een uiterst attente race, permanent rond de tiende plaats en nooit te veel in de wind zoals ik onthouden had na vorig jaar', aldus Verbeke.

Bondscoach Ludwig Willems deelde de mening van zijn kopvrouw en zei dat ze er het maximum uitgehaald had met het geluk dat ze twee keer uit verloren positie was kunnen terugkeren. Van de vier andere meisjes had hij iets meer verwacht. 'Ze hebben wel verdienstelijk gewerkt voor Verbeke in het begin van de race maar daarna had ik ze langer in koers verwacht', aldus Willems.

Ludivine Henrion gaf op in de vijfde ronde toen ook Sofie De Vuyst gelost werd en Lieselot Decroix en Liesbet De Vocht werden uit de wielen gereden in de zesde ronde. Van dan af stond Verbeke er alleen voor.

Corrigeer

DE DIGITALE WIELERGIDS

Klik hier

nb-logo


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.