CDA gaat in zee met Wilders

CDA-congres steunt akkoord met VVD en PVV

Maxime Verhagen. Foto: epa

Het CDA-congres heeft zaterdag in het Nederlandse Arnhem zijn steun uitgesproken voor het door fractieleider Maxime Verhagen gesloten regeer- en gedoogakkoord met VVD en PVV. Na een lange en soms emotionele discussie schaarde 68 procent van de leden zich achter het akkoord. De komst van een minderheidskabinet van VVD en CDA, gedoogd door de PVV, is daarmee weer een stap dichterbij gekomen.

Het is nu komende week aan de CDA-Tweede Kamerfractie om definitief te beslissen of dat kabinet er komt. In de fractie zitten twee Kamerleden die tegen de samenwerking met de PVV zijn. Een van hen, Ad Koppejan, heeft aangekondigd zich te zullen voegen naar de uitspraak van een grote meerderheid van het congres. De positie van de andere, Kathleen Ferrier, is nog onduidelijk. VVD, PVV en CDA hebben samen in de Tweede Kamer een nipte meerderheid, waardoor de steun van alle parlementariërs van groot belang is.

Andere resoluties die zich tegen samenwerking met de PVV uitspraken, kregen zaterdag aan het einde van de middag eveneens niet de goedkeuring van de meerderheid van de ruim vierduizend aanwezige CDA-leden in de Rijnhal in Arnhem.

Protest

Vooral de tegenstanders roerden zich, onder wie een groot aantal prominente leden van de partij. 'Doe ons land dit niet aan', stelde minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie). Volgens Ab Klink (Volksgezondheid) heeft de PVV 'van polariseren haar motto gemaakt'. Het CDA zou volgens hem niet moeten willen samenwerken met iemand 'waarvan sommige mensen bang worden en rillingen krijgen'.

Voor het congres hingen actievoerders spandoeken op met daarop teksten als 'CDA Klapvee', 'Vrijheid ja, PVV nee' en 'Sie haben es gewusst'.

De tientallen mensen die wachtten tot ze binnen mochten, kregen steeds een uitspraak van PVV-leider Geert Wilders te horen. In de buurt draaide op een groot televisiescherm steeds hetzelfde filmpje. Daarin zegt Wilders dat het CDA staat voor 'Christenen Dienen Allah', een uitspraak die hij deed tijdens de algemene beschouwingen van 2009.

Muzikanten van onder meer het Radio Filharmonisch Orkest, de Radio Kamer Filharmonie, het Groot Omroepkoor en het Metropole Orkest betoogden tegen de aangekondigde bezuinigingen op kunst en cultuur. Ze deelden onder meer brieven uit ondertekend door algemeen directeur Anton Kok van het Muziekcentrum van de Omroep. 'We gaan ervan uit dat alle orkesten worden opgeheven', zei die eerder in een reactie op de akkoorden.

 

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees