President Ecuador overtuigd dat politieagenten hem wilden doden

De Ecuadoraanse president Rafael Correa heeft vrijdag verklaard dat politieagenten openlijk geprobeerd hebben hem donderdag te doden, nadat ze tevergeefs geprobeerd hadden het leger tegen hem op te zetten. Dat verklaarde de president tijdens een interview op televisie.

Correa werd donderdag urenlang in een ziekenhuis in de hoofdstad Quito vastgehouden door politieagenten. Zij eisen dat hij de wet waarmee bepaalde premies voor ambtenaren geschrapt worden, annuleert.

Na een militaire operatie die uitmondde in een schietpartij tussen de politie en het leger, kon Correa uit het ziekenhuis ontsnappen. Daarbij vielen vier doden.

Volgens de president orchestreerden de door de oppositie 'gemanipuleerde'agenten de schermutselingen, in de hoop dat het leger zich bij hen zou aansluiten. Vervolgens beslisten ze hem te doden. Als bewijs daarvan noemde Correa 'vijf kogelinslagen' op de geblindeerde auto waarmee hij het ziekenhuis verliet. Een politieman van een elite-eenheid die de verdediging van de president op zich nam, kwam daarbij om het leven. 'Die kogel was voor mij bedoeld', stelde Correa.

Volgens de president zou zijn dood als een ongeval 'als gevolg van het vuurgevecht' bestempeld zijn geweest.

Correa is aan de macht sinds 2007 en werd in 2009 herverkozen voor een mandaat van vier jaar.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees