Belgocontrol kan loon luchtverkeersleiders niet meer betalen

Belgocontrol kan loon luchtverkeersleiders niet meer betalen

Foto: vum

BRUSSEL - Zonder een subsidie van 20 miljoen euro kan Belgocontrol vanaf januari de lonen van zijn werknemers en de facturen van zijn leveranciers niet meer betalen. Dat zeggen twee toplui van het autonoom overheidsbedrijf dat instaat voor de luchtverkeersleiding in België, zaterdag in interviews in de kranten De Tijd en L'Echo en in een opiniestuk in De Morgen.

Voorzitter Charles-Louis d'Arenberg en gedelegeerd bestuurder Jean-Claude Tintin wijzen de overheid met de vinger. 'Wettelijke obstakels verhinderen ons om voor 33 miljoen euro te factureren', luidt het. 'En de overheid verzuimt al jaren die obstakels op te ruimen.'

De toplui benadrukken dat het probleem niet ligt bij de uitgaven van het bedrijf, maar bij de inkomsten. Zo loopt Belgocontrol al jaren inkomsten mis voor het begeleiden van vliegtuigen van en naar de regionale luchthavens, zijn de tarieven voor Brussels Airport sinds 2003 niet verhoogd en is de jaarlijkse bijdrage aan toezichthouder BSA op drie jaar tijd verdrievoudigd.

Daarnaast heeft de voogdij-overheid ook rechtstreeks in de kas van Belgocontrol gezeten, zegt de Belgocontrol-top. Financiële reserves werden in twee bewegingen opgeëist, telkens voor een bedrag van 10 miljoen euro.

Belgocontrol, dat in maart al eens 20 miljoen euro moest lenen om het jaar door te komen, zegt een tussenkomst van 20 miljoen te verwachten van de overheid om 2011 te overbruggen, 'onder welke vorm dan ook'. 'En voor het einde van volgend jaar verwachten we de nodige wettelijke aanpassingen om het structurele tekort van 33 miljoen weg te werken', besluit Tintin.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees