Fit & Gezond

Tips voor plastische chirurgie

Tips voor plastische chirurgie

Foto: *

Wij zetten tien tips op een rijtje voor wie plastische chirurgie overweegt.

1. Laat je niet misleiden door het internet
Als je 'plastische chirurgie' intikt op Google, verschijnen er meteen een aantal aantrekkelijke websites. Maar een mooie site garandeert geen mooie resultaten. En ook positieve commentaren op internetfora zijn niet altijd even betrouwbaar: soms zijn het de klinieken zelf die mensen betalen om over die 'fantastische ervaringen' te schrijven.

2. Kies voor mond-op-mond
Als je een operatie overweegt, durf er dan over te praten met vrienden of collega's. Misschien kennen zij wel iemand die hetzelfde heeft gedaan, bij een goede -- of net heel slechte -- arts. Als die andere 'klant' lelijke littekens heeft, dan weet je dat je beter op zoek gaat naar een andere dokter.

3. Wat zegt de huisarts?
Bespreek met je huisarts wat je van plan bent. Wie weet kent hij nog wel patiënten die voor dezelfde -- of een betere -- plastisch chirurg hebben gekozen. Hij weet dan ook wat bij hen de resultaten waren, op korte én lange termijn. En hij kan achteraf bijspringen in de nazorg.

4. Check je chirurg
Als het Riziv-nummer van je chirurg eindigt op 210, dan weet je zeker dat hij een specialisatie voor plastische chirurgie heeft gevolgd. Als daar bovendien nog de letters FCCP achterstaan, dan zit je zeker goed. Dat staat voor 'fellow of the collegium chirurgicum plasticum' en het wil zeggen dat hij met verve afgestudeerd is. Op de website van de Koninklijke Belgische Vereniging voor Plastische Chirurgen (www.bspras.org) kan je nagaan of je te maken hebt met een erkend plastisch chirurg.

5. Kijk en vergelijk
Als je op zoek bent naar een nieuwe zetel, kijk je toch ook rond in verschillende winkels? Gek genoeg blijkt zo'n zetel voor sommige mensen belangrijker dan hun eigen lijf, want ze stappen wél naar de eerste de beste plastisch chirurg. Voer dus ook hiervoor een vergelijkend onderzoek.

6. Weg met de koopjes!
Voor de aankoop van een zetel zijn koopjes prima, maar voor je lichaam geldt dat zeker niet. Twee borsten voor de prijs van één? Of een gratis spuit botox bij een neuscorrectie? Loop maar snel weg als je zulke aanbiedingen hoort. Vergeet nooit dat het om medische ingrepen gaat. Als je het gevoel hebt een klant te zijn in plaats van een patiënt, zit het verkeerd.

7. Stel vragen
Stem pas in met een operatie als álles duidelijk is. En denk op voorhand goed na over wat je allemaal moet weten. Aan elke operatie zijn risico's verbonden, vraag dus wat de mogelijke complicaties zijn. En vooral: hoe ze die zullen oplossen.

8. Zoek naar de klik
Voel je je niet op je gemak bij je plastisch chirurg? Neemt hij te weinig tijd en gaat hij snel over de zaken heen? Ga dan op zoek naar een andere. Het moet klikken, want jouw lot -- en dat van je lichaam -- ligt in zijn handen. Sta er ook op om op voorhand je eigen chirurg te ontmoeten, niet zijn vervanger of assistent.

9. Lees de kleine lettertjes
Als er een medische oorzaak is -- een borstvergroting wegens rugpijn, bijvoorbeeld -- kan het ziekenfonds of de hospitalisatieverzekering bijspringen in de kosten. Maar lees goed wat de voorwaarden daarvoor precies zijn, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

10. Pas op voor exotische chirurgie
Een reisje naar de Seychellen, inclusief goedkope facelift? Het klinkt misschien aanlokkelijk, maar je doet het toch liever niet. Misschien kom je wel terecht bij een totaal onbekwame chirurg. Maar zelfs áls hij goed werk levert, kunnen er toch nog complicaties optreden. En bij wie moet je dan gaan klagen?
 

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees