Seks & Relaties

Hoe verander ik mijn vrouw?

'Ik vind het moeilijk om samen te leven met iemand die zo passief is en het normaal vindt dat ik alles doe'. Seksuologe Rika Ponnet geeft raad bij relatieproblemen.


Ik ben al 14 jaar getrouwd met een lieve vrouw. Ik werk voltijds, doe het huishouden en ben de chauffeur van de kinderen, want mijn vrouw kan niet rijden. Ik vind het steeds moeilijker om samen te leven met iemand die zo passief is en het normaal vindt dat ik alles doe. Als ik er iets over zeg, verzandt de discussie in een welles-nietesgesprek. Taken laten liggen is geen optie, want dan gebeurt er niets. Hoe kan ik haar ertoe bewegen om meer te doen?

 

Als ik je verzuchtingen lees, voel ik dat je wilt dat je vrouw verandert én dat in het ongeschreven contract tussen jullie een aantal regels worden gewijzigd. Ik vind dat heel begrijpelijk. Je hebt in de loop der jaren duidelijk de rol van 'zorger' op je genomen en je krijgt daar nu genoeg van. Verwachten dat je vrouw verandert, lijkt me echter niet realistisch. Heel vaak zie je in deze het tegendeel: hoe meer jij aangeeft dat ze zich anders moet gedragen, hoe meer dit een twistpunt wordt en zij sterker vasthoudt aan haar manier van zijn. Aanval lokt verdediging uit en wie in de verdediging zit, staat niet open voor verandering.


Aan de ongeschreven regels tussen jullie valt wél iets te doen. De sleutel daarvoor ligt volgens mij bij jou. Bekijk het eens als volgt. In elke relatie tussen man en vrouw is er sprake van een machtsstrijd. Elkeen heeft zijn terreinen waarop hij of zij sterk staat en waarin hij of zij de overhand heeft bij beslissingen. Hij regelt dan de financiën en legt zich neer bij háár beslissingen over de school van de kinderen. Vandaag de dag delen mannen en vrouwen veel terreinen, met alle discussies van dien. Relaties blijven dan ook maar bestaan als er voldoende overleg is, als elkeen de ander zo af en toe zijn overwinning gunt. Bij jullie lijkt dit evenwicht helemaal zoek, aangezien jij op alle terreinen het leeuwenaandeel voor je rekening neemt.


Dat jullie al 14 jaar samenleven, wil zeggen dat je vrouw zeker haar machtsterrein heeft en bezet, zij het op een passieve manier. In haar geval is macht 'niets doen'. Met andere woorden: zolang jij alles opneemt, zal zij toekijken. Ze heeft wellicht het gevoel niet met jou te kunnen concurreren en dat ze -- wat ze ook doet -- altijd het onderspit zal delven.
Je zou kunnen beginnen met een aantal dingen aan haar over te laten. Dat betekent dan evenwel niet dat ze die moet doen zoals jij het gewoon bent. Dat is geen macht afstaan, maar werk. Het betekent wel: haar verantwoordelijk maken voor dat domein en het op haar manier laten doen, aanvaarden dat haar ziens- en zijnswijze anders is dan de jouwe en dat het ook goed kan zijn. Doe dit heel stapsgewijs, durf los te laten. Dat zal voor jou de grootste uitdaging zijn: controleverlies toelaten, aanvaarden dat niet alles het beste gedaan is omdat jij het gedaan hebt. Dit proces valt goed te vergelijken met opvoeden van kinderen: stap voor stap hen meer verantwoordelijkheden laten opnemen. Maar ook dat je meer en meer misbaar wordt. Een heel moeilijke maar op termijn bevrijdende oefening.

Rika Ponnet is seksuologe en runt samen met haar partner het relatiebureau Duet. Door haar ruime expertise en nuchtere kijk is ze een veelgevraagde relatiedeskundige. Ze schrijft geregeld voor kranten en tijdschriften. www.duetrelatiebemiddeling.be

 

Corrigeer

In het nieuws

Het beste van Enkel voor abonnees