Mama

Mijn kind is homo, wat nu?

Mijn kind is homo, wat nu?

Foto: Maarten Vande Wiele

De meeste ouders schrikken zich rot als hun kind uit de kast komt. Ze hadden een perfect toekomstplaatje in gedachten, maar dan lijkt alles ineens in duigen te vallen. Tijd dus voor een goed gesprek. Maar hoe pak je dat aan?

Op 4 december 1970 ging er een ware schok door heel wat Vlaamse huiskamers. De charmezanger Will Ferdy vertelde toen op televisie -- als allereerste Bekende Vlaming -- dat hij 'homofiel' was. Zijn grote hit Christine bleek in werkelijkheid om een man te gaan. Will Ferdy vertelde achteraf zelf dat hij samen met zijn moeder naar die bewuste televisie-uitzending keek, met het zweet in de handen. De vrouw was er ondersteboven van. Het is intussen bijna veertig jaar geleden, maar nog steeds zitten vele zonen en dochters met het zweet in de handen wanneer ze 'uit de kast' komen. Uit angst voor de reactie van hun ouders.


'Voor de meeste ouders komt het aan als een grote schok', weet Ria Van Even (77). Zij leidde dertig jaar lang de ouderwerking bij HijZijZo, een werkgroep voor ouders van holebi's. Twee jaar geleden kreeg ze van de Turnhoutse holebiverenigingen zelfs de Holebi-Fokus-prijs, voor haar jarenlange inzet voor de emancipatie van holebi's. 'Dat was de bekroning van mijn carrière als kwade madame! Discriminatie tegenover homo's heeft me altijd woedend gemaakt. Mijn jongste zoon was steevast mijn grootste supporter. Toen we op een avond aan de keukentafel zaten -- en ik weer flink van jetje aan het geven was -- vertelde hij me dat hij ook zo was. Daar schrok ik toch wel even van, omdat ik het nooit had vermoed. Er kwam een golf van emoties over me heen, omdat ik besefte dat hij heel die zware weg alléén had moeten afleggen. Hij leek ineens zo kwetsbaar. Zelf voelde ik me vanaf dat moment een echte leeuwin, die haar zoon koste wat het kost zou beschermen tegen de kwade buitenwereld.'


Kleinkinderen?
Wie op Google de zin 'mijn kind is homo' intikt, krijgt heel wat reacties van wanhopige ouders te zien. De meesten noemen zichzelf ruimdenkend maar bekennen dat ze toch enorm schrokken toen hún kind homo bleek te zijn. Zolang het de anderen overkomt, vinden ze het heel aanvaardbaar. Tot het in hun eigen gezin gebeurt. En toch is die kans reëel, want naar schatting tien procent van de bevolking zou homoseksuele gevoelens hebben. Bij veel ouders roept dat -- vooral in het begin -- heel wat vragen op. Of hun kind nog wel gelukkig kan worden? Of het misschien nog over zal gaan? Of ze zelf iets verkeerd hebben gedaan? Wat de buren zullen denken? En of ze nu nooit meer grootouder zullen worden. Ook Ria Van Even kreeg vaak zulke wanhopige ouders aan de lijn. 'Die vraag over de kleinkinderen is me heel vaak gesteld. Maar ze begrijpen niet dat dat ook voor hun kind een moeilijke kwestie is. Veel ouders vinden dat zij de grootste slachtoffers zijn, niet hun kind.'


Vaak zijn ze ook bang dat hun kind gediscrimineerd zal worden. En dat is helaas een reëel gevaar, weet Van Even. 'Het lijkt soms of onze maatschappij toleranter is geworden, maar vergeet het. Homofobie is nog altijd de wereld niet uit, integendeel. Er worden nog geregeld jonge homo's afgetuigd. Heel vaak durven zij zelfs niet naar de politie te stappen. Het blijft een heel delicate kwestie, maar je kunt er als ouder het beste open over praten.' En dan is er natuurlijk seks, nog zo'n delicate kwestie. 'Tijdens de gespreksavonden met ouders kwam dat thema geregeld ter sprake. Ik herinner me nog goed een van de vaders, die seks tussen twee mannen niet zo koosjer vond. Ik heb hem toen vlakaf gezegd dat hij zich daarbuiten moest houden. Als ik zin heb om op m'n kop te gaan staan in bed, dan heeft daar toch ook niemand zaken mee?' (lacht)


Anticiperen

Soms voel je ook dat je kind 'anders' is. Onlangs kreeg Ria Van Even nog telefoon van zo'n moeder. 'Ze wist dat haar zoon homo was, maar hij durfde het haar niet te vertellen. Ze wist niet wat te doen maar heeft het hem uiteindelijk toch voorzichtig gevraagd. Die jongen reageerde heel emotioneel maar tegelijkertijd ook erg opgelucht. Eindelijk kon hij zijn geheim delen.' Als ouder kan je dus 'anticiperen' op de coming-out van je kind, maar je moet er toch voorzichtig mee blijven. Veel jongeren willen eerst zelf verwerken dat ze homo zijn, om pas daarna hun ouders in te lichten, op hun eigen tempo.


Helaas aanvaardt niet elke ouder dit nieuws van zijn kind. Ria Van Even hoorde in de afgelopen decennia heel vaak verhalen van mensen die hun kinderen koudweg op straat hebben gezet nadat bleek dat ze homoseksueel waren. 'Ik herinner me nog goed één bepaald jaar. Toen hebben er drie jongens die ik kende zelfdoding gepleegd omdat hun omgeving hen volledig in de steek had gelaten.' Van Even hoopt dat de maatschappij in de toekomst wat toleranter zal worden. Net als de katholieke kerk, want die moet volgens haar ook dringend haar houding tegenover homo's aanpassen. 'De uitlatingen van de paus zijn ronduit ontoelaatbaar. Ik word daar woedend van. Je ziet het: die kwaadheid is er nog altijd, zelfs op mijn leeftijd. Ze blijft als een microbe in mijn lijf zitten.'


Tien tips voor ouders


1. Luister naar je kind

Als je kind al z'n moed bij elkaar heeft geraapt om eindelijk over z'n geaardheid te vertellen, probeer dan zo goed mogelijk te luisteren. Begin niet meteen commentaar te geven over aids en andere soa's, of over je angst om nooit kleinkinderen te krijgen. Als je je op dat moment te zeer overstuur voelt, vraag dan om het grote gesprek even uit te stellen. Zo geef je jezelf tijd om alles op een rijtje te zetten.

2. Vergeet je vooroordelen
Veel mensen denken bij het woord 'homoseksualiteit' meteen aan louche homobars, verwijfde dragqueens met pluimen in hun kont en mannelijke, stoere vrouwen. Dat zijn clichés die zelden overeenstemmen met de werkelijkheid. Je kind heeft een heel unieke persoonlijkheid, dus probeer het niet in een 'hokje' te duwen. Grapjes mogen natuurlijk wél -- humor is nu eenmaal het beste medicijn -- maar wees er voorzichtig mee, zeker in het begin.

3. Zoek geen schuldige
Heb je je zoon vroeger met de poppen laten spelen? Of je dochter met brandweerauto's? En was er een 'rare vriendin' die een slechte invloed op haar uitoefende? Of groeide hij op tussen allemaal vrouwen? Maak je geen zorgen, dat heeft er allemaal niets mee te maken. Door op zoek te gaan naar een 'zondebok', geef je je kind bovendien het gevoel dat homoseksualiteit een ziekte of een afwijking is, terwijl dat zeker niet het geval is.

4. Blijf rustig
De meeste kinderen die zich 'outen' tegenover hun ouders, doen dat met klamme handjes. Ze hebben meestal al nachten wakker gelegen, uit angst voor jouw reactie. Blijf op het moment zelf dus kalm en word niet kwaad. Anders is de kans groot dat je kind dichtklapt en jullie relatie ernstig verzuurd raakt.

5. Jouw reactie is goud waard
Je bent misschien niet de eerste die het nieuws hoort, maar zeker niet de laatste. Je kind zal in z'n latere leven nog tientallen keren uit de kast moeten komen. Bij een nieuwe werkgever, in de sportclub, op een familiefeest... Als jij alvast goed reageert, schept dat vertrouwen voor al die volgende keren. Maar als je je kind meteen een donderpreek verkoopt, zal het in de toekomst altijd bang blijven om zijn ware zelf te tonen.

6. Praat verder
Het eerste gesprek is cruciaal maar niet het eindpunt. Je kunt achteraf niet zomaar doen alsof er niets aan de hand is. Je hoeft de seksuele geaardheid van je kind zeker niet te dramatiseren, maar het is wel belangrijk om er ook nadien over te blijven praten. Niet op een geforceerde manier, maar heel gewoon. Laat je kind zien dat het altijd bij jou terecht kan.

7. Lucht je hart...
Het kan deugd doen om dit nieuws te delen met je familie en vrienden. De kans is groot dat zij ook wel iemand kennen wiens kind homo is, dus dan voel je je alvast minder alleen. Je kunt ook altijd bellen naar Tele-Onthaal (op het nummer 106). Zij kunnen je doorverwijzen naar werkgroepen voor ouders van holebi's, zoals HijZijZo in Turnhout.

8. ...maar schreeuw het niet van de daken
Misschien heb je als ouder totaal geen probleem met de seksuele geaardheid van je kind. Prima! Maar vóór je de hele buurt inlicht, pols je toch beter even bij je kind zelf. Misschien wil je kind het liever eerst wat discreter aanpakken en het op zijn eigen tempo aan iedereen vertellen.

9. Zoek informatie
Op het internet kan je letterlijk álles vinden over homoseksualiteit. De Vlaamse holebi- en transgenderbeweging Cavaria heeft bijvoorbeeld een heel goede website (www.cavaria.be). Maar er zijn ook heel wat boeken en films die de moeite waard zijn. Kartonnen dozen van Tom Lanoye is een klassieker, maar ook de Zweedse film Fucking amal kunnen we je warm aanbevelen.

10. Het blijft je kind
Wie als kind wordt afgewezen door zijn ouders, krijgt een zware slag te verwerken. Dat kan eindigen in een depressie en in het slechtste geval zelfs in zelfdoding. Hou dus altijd rekening met de gevoelens van je kind. Je zoon of dochter verandert niet nu die homo of lesbisch blijkt te zijn. Je kunt het zelfs al een eer beschouwen dat je in vertrouwen wordt genomen. Probeer het dus te aanvaarden en blijf van je kind houden.
 

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees