Vijf kinderen komen om bij aanslag in Kandahar

KANDAHAR - Onder de negen slachtoffers van een bomaanslag op een politievoertuig in de Afghaanse stad Kandahar bevinden zich vijf kinderen. President Hamid Karzai noemde de daders woensdag vijanden van Afghanistan.

Op een kruispunt in de stad ontploften dinsdagavond meerdere bommen op het moment dat er een politieauto langs reed. Behalve negen doden vielen er ook dertig gewonden, onder wie veel politieagenten. Maandag kostten aanslagen op de politie in Kandahar al aan vier agenten het leven.

Afghaanse en buitenlandse troepen voeren momenteel een grote operatie uit in en rond Kandahar, met als doel de veiligheid in het gebied te vergroten en te voorkomen dat de Taliban aanslagen plegen in de stad.

De Taliban vechten hard terug. De terreurorganisatie is ontstaan in Kandahar en regeerde het land vanuit die stad toen zij het tussen 1994 en 2001 voor het zeggen hadden. Volgens hen is de door de NAVO geleide operatie in Kandahar gedoemd is te mislukken. Ook de gewone inwoners van Kandahar laten zich kritisch uit over de buitenlandse troepen.

'Toen alleen de Taliban ons land regeerden was er vrede en rust. Sinds de Amerikanen voet op onze bodem hebben gezet hebben we geen werk meer en gaat het met onze gezondheid ook niet goed', zegt Naseebullah Ghamjam, een 38-jarige arbeider.

'Alles wat we zien is dat de Amerikanen enorme complexen voor zichzelf bouwen.' Volgens Azizullah Saiyal, een 29-jarige chauffeur, hebben de Afghaanse burgers vertrouwen in de internationale gemeenschap noch de regering.

'We horen dat er miljoenen en miljarden dollars ons land binnenkomen, maar waar gaat al dat geld naartoe? Volgens mij hebben die jaren van oorlog en verlies van onschuldige levens duidelijk gemaakt dat oorlog nooit vrede oplevert. We zouden nu naar alternatieven moeten gaan zoeken.'


 

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees