Mode

FOTO: De zwaargewichten op de Parijse modeweek

Een groots spektakel van Chanel Foto: photoweb

De modeweek in Parijs loopt op zijn einde, wat betekent dat het aan de grote modehuizen is om hun zomercollectie op te catwalk te brengen.

Op het einde van de Parijse modeweek keek heel de modewereld uit naar twee defilés in het bijzonder. Het eerste was dat van Chanel, waar Lagerfeld bewees dat het nog grootser en nog prestigieuzer kan dan zijn nagebouwde ijsschotsen van vorige seizoen. Deze keer liet hij het Grand Palais ombouwen tot een surrealistische tuin geïnspireerd op de film 'Last Year at Marienbad'.

Meest opvallende verschijning was Ines de la Fressange, het model dat in de jaren '80 het gezicht van Chanel was maar na een ruzie met Lagerfeld uit beeld verdween. Haar gracieuze verschijning op de catwalk naast de andere Chanel-lievelingen Freja Beha Erichsen en Baptiste Giabiconi bewijst dat ze weer helemaal terug is.

Het tweede langverwachte defilé was dat van Alexander McQueen, waar opvolgster Sarah Burton voor het eerst sinds de zelfmoord van McQueen een volledige prêt-à-porterlijn voor vrouwen tekende. Haar invloed was meteen duidelijk: de collectie was lichter en vrouwelijker en de show had minder spektakelwaarde dan ten tijd van McQueen. Maar het DNA van de tragisch overleden ontwerper bleef duidelijk herkenbaar.

Nog meer grote kleppers op het einde van de modeweken waren Dior, waar Galliano werkte met bijzonder veel kleur en strandjurken van organza en Yves Saint Laurent, waar ontwerper Stefano Pilati terugblikte op de meest legendarische stukken van het modehuis zoals de smoking en de volumineuze blouses met strikken.

Lanvin toonde een zeer elegante collectie (dat belooft voor de samenwerking met H&M), Jean-Paul Gaultier haalde dan weer Beth Ditto op het podium om zijn rock 'n roll-gehalte op te vijzelen. Jammer was de show van het legendariche Belgische huis Maison Martin Margiela, waar één idee (breedsgeschouderde jassen in alle vormen) niet kon overtuigen.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees