'Buitenland misbruikt Nobelprijs tegen China'

'Buitenland misbruikt Nobelprijs tegen China'

Liu Xiaobo Foto: reuters

BEIJING - China is nog steeds kwaad over de toekenning van de Nobelprijs voor de vrede aan de burgerrechtenactivist Liu Xiaobo. Buitenlandse politici misbruiken de prijs om China aan te vallen en zich met zijn politieke systeem te bemoeien, stelde een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

'Dit is niet alleen minachting van de rechtspraak in China, maar plaatst ook een groot vraagteken achter hun ware bedoelingen', zei woordvoerder Ma Zhaoxu. Door zich achter 'de foute beslissing' van het Nobelcomité te scharen, heeft Noorwegen de bilaterale betrekkingen geschaad. Verder weigerde Ma op een persconferentie in te gaan op vragen over Liu, die vorig jaar tot elf jaar gevangenisstraf werd veroordeeld wegens 'aanzetten tot staatsondermijning'.

In de gevangenis krijgt Liu inmiddels wel beter eten, zegt zijn echtgenote, Liu Xia. Hij krijgt nu afzonderlijk bereid voedsel met rijst, in plaats van een portie uit de grote pot zoals de meeste andere gedetineerden. Of ook andere omstandigheden voor hem zijn verbeterd, is niet bekend.

Liu Xia mocht zondag haar man in de gevangenis ontmoeten. Maar sinds de Nobelprijs vrijdag aan hem werd toegekend, zegt Liu Xia dat zij en veel van haar vrienden nauwlettend in de gaten worden gehouden. Zij mag in haar flat alleen haar twee broers ontvangen en als zij zich buitenshuis begeeft moet er politie met haar mee.

Liu Xia sprak met Associated Press via een nieuwe telefoon die haar broer voor haar had meegenomen; haar eigen telefoon is door de politie uitgeschakeld.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees