Fit & Gezond

'Alcohol schadelijker dan heroïne of crack'

'Alcohol schadelijker dan heroïne of crack'

Foto: © Marc de Haan

Alcohol is schadelijker dan bepaalde illegale drugs zoals heroïne of crack als rekening wordt gehouden met de effecten voor zowel het individu als de volledige samenleving. Dat blijkt uit een studie die maandag in het Britse medische tijdschrift The Lancet staat.

Het onderzoek ging uit van de Onafhankelijke Wetenschappelijke Commissie over Drugs (ISCD), en stelt dat de 'huidige systemen voor de classificatie van drugs weinig verband houden met hun echte schadelijkheid'.

Volgens de auteurs maakt het stevig onder vuur nemen van alcohol deel uit van een 'waardig en noodzakelijk gezondheidsbeleid'.

Effect op de samenleving

De experts werkten hun eigen systeem uit voor de evaluatie van drugs. Daarbij werden niet alleen de schadelijke effecten op het lichaam onder de loep genomen, maar ook factoren zoals de kosten van druggebruik voor het gezondheids- en gevangenissysteem.

Heroïne, crack (afgeleid uit cocaïne) en methamfetamines mogen dan wel dodelijker zijn, als rekening wordt gehouden met de effecten op de samenleving, is alcohol het gevaarlijkst, gevolgd door heroïne en crack, zo stelt het onderzoek.

Op een schaal van gevaarlijkheid van 0 tot 100 haalt alcohol 72. Heroïne komt uit op 55, crack op 54.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees