BNP Paribas grootste bank ter wereld

BNP Paribas grootste bank ter wereld

Foto: rr

BNP Paribas, eigenaar van de voormalige Fortis bank, is de grootste bank ter wereld. De afgelopen drie jaar nam het balanstotaal van de bank met 34 procent toe tot 2.240 miljard euro.

Dat is evenveel als de balanstotalen van Bank of America (de grootste Amerikaanse bank) en Morgan Stanley samen. In diezelfde periode gingen veel banken wereldwijd door een diep dal als gevolg van de kredietcrisis. Heel wat banken moesten noodgedwongen onderdelen en activa afstoten, waardoor hun balans inkromp.

In veel landen denken politici en toezichthouders na over hoe ze kunnen voorkomen dat banken opnieuw te groot en daardoor oncontroleerbaar worden. Maar Frankrijk huldigt een opvallende laissez-faire-houding in dat opzicht. 'De Fransen doen alsof ze dit niet zien', zegt de Amerikaanse wetenschapster Carmen Reinhart, die een boek schreef over financiële crises door de eeuwen heen. 'De politici proberen het onvermijdelijke uit te stellen. Maar niet alleen de Fransen doen dat'.

Frankrijk was ook, samen met Duitsland, het land dat probeerde de zogenaamde Basel-normen te versoepelen. Ze waren bang dat de banken nog niet klaar waren voor strengere regels over hun financiële structuur. Het Basel-comité heeft voorgesteld dat de banken voortaan een kapitaalratio van 7 procent moeten hebben, in plaats van 2 procent. Zwitserland, het thuisland van enkele van Europa's grootste banken, wil zelfs nog een stap verder gaan. Groot-Brittannië overweegt een gelijkaardige stap.

BNP Paribas maakte vandaag bekend dat de winst in het derde kwartaal gestegen is tot 1,9 miljard euro, vooral omdat het consumentenbankieren in Frankrijk, België en de VS meer opbracht dan verwacht. Het aandeel stond kort na beursopening 4,6 procent hoger.

BNP Paribas is tijdens de financiële crisis sterk gegroeid door een slim overnamebeleid. Sinds 2000 werd er 43 miljard uitgegeven aan acquisities, met als hoogtepunt Fortis Bank België en Luxemburg in 2009. Sinds 2004 is het aantal werknemers verdubbeld tot 200.000.

Frankrijk heeft nu vier banken met een balanstotaal van meer dan 1.000 miljard dollar. Dat is evenveel als de Verenigde Staten, die een vijf keer zo grote economie hebben. In de vier grootste landen van de eurozone is er maar één andere bank met een balanstotaal dat groter is dan het bruto binnenlands product van zijn thuisland: Banco Santander uit Spanje.

De grootste banken in balanstotaal:
1. BNP Paribas
2. HSBC
3. Barclays
4. Royal Bank of Scotland
5. Bank of America
6. Deutsche Bank
7. Crédit Agricole
8. Mitsubishi UFJ
9. JP Morgan
10. Citigroup
11. Mizuho Financial
12. Lloyd's Banking Group
13. Banco Santander
14. Bank of China
15. Société Générale

 

 

Corrigeer

MEER NIEUWS