Sterke vraag naar groenestroomcertificaten voor grote installaties zonnepanelen

Het aantal aanvragen voor groenestroomcertificaten voor grootschalige installaties van zonnepanelen zit in de lift.

Uit cijfers van Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche blijkt dat in de eerste acht maanden van dit jaar al ruim 750 aanvragen binnenliepen, tegenover 320 in heel 2009. Tegelijk zet de terugval bij de kleine installaties zich wel door.

De stijging van het aantal grote installaties is ook zichtbaar in de hoeveelheid elektriciteit die ze de voorbije jaren opwekten. In 2008 was dat nog zo'n 13.000 MWh, terwijl dat een jaar later al aangroeide tot 47.300 MWh, om in de eerste negen maanden van 2010 net boven de 100.000 MWh uit te komen.

Tegelijk zet de terugval van het aantal aanvragen voor kleine installaties (minder dan 10 kW) zich wel door. In heel 2009 waren er nog 50.000 aanvragen, terwijl dat cijfer in de eerste acht maanden van dit jaar bleef steken op 19.700.

De problemen die eerder opdoken bij de verwerking van de aanvragen zijn intussen wel grotendeels weggewerkt. Zo werd 73 procent van alle online ingediende aanvragen voor kleine installaties in augustus op één dag goedgekeurd.

Wat grote installaties betreft, werd dit jaar gemiddeld 64 procent van de dossiers binnen de twee maanden behandeld. Een percentage dat sterk stijgt sinds midden 2010, zo gaf Van den Bossche nog mee aan Vlaams parlementslid Valerie Taeldeman, die de cijfers opvroeg.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees