België zakt in ontwikkelingsranglijst

België zakt in ontwikkelingsranglijst

Grote Markt in Brussel Foto: michiel hendryckx

België is in 2010 een plaats gezakt op de ontwikkelingsranglijst van het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (UNDP). Ons land staat voortaan op de achttiende plaats op 169 landen.

In de zogenaamde Human Development Index (HDI) zit België met een score van 0,867 in de groep van 42 'zeer ontwikkelde' landen. Daarmee noteert ons land tussen IJsland en Denemarken, maar ver achter Noorwegen, de nummer 1 op de lijst met 0,983. Australië en Nieuw-Zeeland volgen op Noorwegen. De VS zijn nummer vier, voor Ierland. Nederland noteert op de zevende plaats. Helemaal achteraan bengelen Niger, Congo en Zimbabwe, de nummer 169.

De HDI vergelijkt sinds 1990 de ontwikkelingsgraad van de VN-lidstaten. Hij neemt daarbij niet alleen economische groei maar ook de levensverwachting en het opleidings- en inkomensniveau in acht. Als je in België geboren wordt, heb je volgens de UNDP en gemiddelde levensverwachting van 80,3 jaar en loop je gemiddeld 15,9 jaar school.

Gendergelijkheid

In de editie 2010 presenteerde het Ontwikkelingsprogramma voor het eerst ook de zogenaamde Gender Inequality Index, een nieuwe maatstaf voor het meten van de verschillen inzake de verdeling van ontwikkelingsaspecten tussen mannen en vrouwen. België staat hier op plaats zes, wat dus op gendergelijkheid wijst. Nederland, Denemarken en Zweden scoren het best.

Congo en Jemen tekenen de grootste ongelijkheid tussen man en vrouw op.
De ontwikkelingsindex is een onderdeel van jaarlijkse rapport van de UNDP, het 'Human Development Report'. Dat rapport staat dit jaar in het teken van 'de wegen naar menselijke ontwikkeling'.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees