Zondvloed eist derde leven

Wateroverlast in Oudenaarde Foto: pdv

Bij de ergste overstromingen in vijftig jaar is een derde dode gevallen. Een vrouw van 60 kwam in de Dender terecht. In Sint-Pieters-Leeuw moesten honderden mensen worden geëvacueerd.

In Wallonië werd de provincie Henegouwen zwaar getroffen. In Solre, bij Beaumont, zijn daarbij even na middernacht twee mensen omgekomen.

Het eerste slachtoffer viel toen een auto een doodlopende straat inreed. De wagen raakte vast in het water dat er hoog stond. De bestuurder kon zich nog redden, maar zijn echtgenote (72) kwam om.

Een tweede dodelijk ongeval gebeurde toen een inwoner van Solre-Saint-Géry te voet naar zijn woonst ging en werd meegesleurd door het water. Afgelopen nacht heeft de weduwe van de man zich van het leven beroofd. Dat heeft de burgemeester van Beaumont, Charles Dupuis, zondag bevestigd.

Zondagmiddag werd in Twee-Akren in Henegouwen een 60-jarige dame bij het oversteken van de Dender meegesleurd in de rivier. Haar lichaam is nog niet gevonden, maar ze zou zeker verdronken zijn. Iemand probeerde haar te redden, maar kwam zelf in de problemen en moest zijn reddingsactie staken.

Geen dijkbreuk

In de Vlaams-Brabantse gemeente Sint-Pieters-Leeuw werden meer dan 200 huizen ontruimd omdat voor een dijkbreuk werd gevreesd. Het kanaal Brussel-Charleroi loopt over een lengte van 200 meter over. Na onderzoek bleek dat niet het geval. Er zou ook geen gevaar dreigen dat het onverwacht nog tot een breuk komt.
  

Zaterdag

De zwaarste nood was er zaterdag in het zuiden van Oost-Vlaanderen: in de Zwalmstreek rond Oudenaarde, in de Denderstreek rond Geraardsbergen en Ninove. De regen viel met bakken uit de lucht. Overal rukten brandweermannen uit met waterpompen en zandzakjes. Eén na één moesten de burgemeesters van de provincie het rampenplan afkondigen. Op de middag werd het provinciale rampenplan afgekondigd en schakelden de hulpdiensten een versnelling hoger.


Nachtje door

De operationele eenheden van de Civiele Bescherming hebben de nacht van zaterdag op zondag met ongeveer 180 manschappen non-stop doorgewerkt, vooral in Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen, Antwerpen, Vlaams-Brabant, Waals-Brabant en Henegouwen. 

De Civiele Bescherming heeft de voorbije dagen in totaal ongeveer 24.000 gevulde zandzakken (ongeveer 410 ton) en 120.000 lege zandzakken verdeeld.

Verzekering

Wie zelf schade geleden heeft, brengt daar best zo snel mogelijk zijn verzekeringsmaatschappij van op de hoogte. Het is aangewezen om zoveel mogelijk foto's te nemen van de aangerichte schade, die dan bij het dossier gevoegd kunnen worden.

Praktisch

Volg de situatie op de voet op www.overstromingsvoorspeller.be.

Volg hier de actuele verkeersinformatie.

Volg hier de actuele weersinformatie.

Stuur je eigen foto's in via redactienbo@nieuwsblad.be.

 

Corrigeer

MEER NIEUWS