Welles-nietes spelletje tussen De Croo en de VMM

Welles-nietes spelletje tussen De Croo en de VMM

Foto: pn

Open VLD-voorzitter Alexander De Croo blijft erbij dat de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) fouten heeft gemaakt bij de aanpak van de overstromingen in zijn gemeente Brakel. De VMM sprak die kritiek eerder op de dag tegen, maar De Croo beweert dat 'de concrete feiten op het terrein' hem gelijk geven.
De Croo liet woensdag op Radio 1 en in Het Nieuwsblad verstaan dat de overstromingen in zijn regio het gevolg zouden zijn van foute beslissingen van VMM-ambtenaren.

'Zaterdag is er geen enkele pro-actieve communicatie geweest van de VMM met de brandweer van Brakel. De brandweer heeft uitstekend werk geleverd, maar door het gebrek aan informatie kan de brandweer niet inschatten wat de lokale evolutie van de watersnood zou zijn. De gemeente heeft zaterdag vier pogingen moeten ondernemen om contact te hebben met de bevoegde VMM-medewerker die de situatie ter plekke kent', zegt De Croo.

De VMM meldt dan weer dat het wachtbekken in Michelbeke, deelgemeente van Brakel en thuisbasis van De Croo, goed gewerkt heeft, maar dat er gewoon teveel water was.

'In tegenstelling tot wat De Croo beweert, was er wel degelijk overleg met de brandweer op het terrein. Zo werd in overleg zeer snel actie ondernomen over een aangepast beheer van de stuwen eens het wachtbekken vol was', aldus de VMM in een persbericht.

'Neen', zegt De Croo. 'Het is pas na het afkondigen van het provinciaal noodplan dat de gemeente de medewerker heeft kunnen opvorderen. Toen was het al acht uur ’s avonds, terwijl de problemen al van ’s morgens begonnen waren.'

'De afgelopen dagen zagen duizenden gezinnen hun hebben en houden vernield door de overstroming. De Vlaamse regering moet er alles aan doen om hetzelfde scenario in de toekomst te voorkomen en dat kun je alleen maar door kritisch te onderzoeken wat er is misgelopen op het terrein', aldus de Open VLD-voorzitter.
 

 
Corrigeer

NIEUWS