Celebs

Lady Gaga speelt Antwerpen plat

De Gaga-gekte sloeg maandagavond opnieuw toe in ons land. Precies een half jaar na haar eerste concert in het Sportpaleis streek Lady Gaga weer in Antwerpen neer met haar Monster Ball Tour. Tot groot jolijt van 15.000 ‘kleine monsters’, zoals Gaga haar fans steevast noemt.

Zeg nog eens dat Lady Gaga niet tot de hardst werkende artiesten in de showbusiness behoort. Met haar Monster Ball Tour trekt ze nu al een jaar de wereld rond, goed voor 145 concerten. De tour is intussen nog maar eens verlengd tot mei 2011, met ruim vijftig nieuwe data, wat het totaal op om en bij de tweehonderd concerten zal brengen.

Tussendoor vond Gaga ook nog de tijd om haar nieuwe album Born this way in te blikken (de release is gepland voor februari/maart volgend jaar), videoclips op te nemen en een rist MTV-awards in ontvangst te nemen. Ze zette zich ook in voor de strijd tegen aids en de erfelijke ziekte lupus (waarvan ze zelf draagster is) en ze kwam op voor de rechten van homo’s in het leger.

Maandag was ze enkele uren vóór haar concert in het Sportpaleis nog druk aan het poseren voor de lens van topfotograaf Mario Testino in het Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen. De exclusieve fotoshoot zou bestemd zijn voor Vogue.

Stipt om 21 uur verscheen Gaga alweer op het podium van het Sportpaleis voor haar derde Belgische concert dit jaar. De mond-tot-mondreclame had vorige keer zijn werk gedaan. Toen meteen na het tweede concert de verkoop startte voor een derde show in november, vlogen de kaartjes in minder dan twintig minuten de deur uit. Een extra concert dan maar, en ook dat was snel uitverkocht.

Veel Gaga-virgins dus in het Sportpaleis gisteren, maar ook een heleboel Little monsters (zoals Gaga haar fans steevast liefkozend noemt) die Gaga-in-herhaling voor geen geld wilden missen. Op één nieuw nummer na – de powerballad You and I – diste Gaga immers krek dezelfde show op als zes maanden geleden. Niemand die daar bezwaar tegen had, want de straffe kost die Gaga serveerde smaakte opnieuw naar meer.

Doorkijknon

De 15.000 kleine monsters stonden deze keer al in vuur en vlam bij opener Dance in the dark. ‘Tonight in the Antwerp Arena we’re gonna be superfree, kleine monsters’, riep ze in haar beste Nederlands. Just dance, de hit waarmee Lady Gaga anderhalf jaar geleden doorbrak, gooide nog wat olie op het vuur na Glitter and grease. Even uitkijken wel bij The fame: ze gleed bijna van de trap en kon zich nog net vasthouden.

Gaga bleef trouw aan haar ingrediënten van vorige keer: catchy hits als Lovegame, Boys boys boys (‘For all the Antwerp gays’) en Telephone verwerkt in een theatrale show vol exuberante kostuums. De non in het doorschijnende plastic pak, de vuurspuwende beha en dito piano, het lichtgevende en bewegende feeënkostuumpje, de mechanische octopus... ook deze keer kwam iedereen ogen en oren tekort.

Natuurlijk had Gaga hier en daar flink gepikt van voorgangster Madonna, maar ze komt ermee weg. Vooral omdat Joanne Stefani Germanotta – zoals ze in het echt heet – wél over een stevige stem beschikt. En omdat ze het artistiekerige sfeertje van haar musical-met-een-boodschap (‘Pas als je jezelf durft te zijn, kan je gelukkig worden’) af en toe zelf doorprikt met geestige oneliners en emotionele speeches. Op het melige af: ‘Don’t cry, you’re beautiful’, zei ze tegen een fan. En: ‘Ik doe dit niet voor het geld, maar puur omdat ik van jullie hou’, klinkt het aan de piano bij Speechless.

Monster Mama deed er nog een schepje bovenop met een giga-Gagaclimax met haar allergrootste hits: Alejandro, Poker face (volgens de MNM-luisteraars het beste nummer aller tijden), Paparazzi en natuurlijk rah rah-Bad romance.

Dat zal wat geven voor een volgende tour, als Gaga er nog een reeks hits uit haar nieuwe album aan kan toevoegen.
 

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees