Fit & Gezond

Pil wist verleden uit

Pil wist verleden uit

Foto: Shutterstock

Indien je graag een pijnlijke herinnering wil vergeten, dan kan je binnenkort gewoon een pil slikken. Amerikaanse wetenschappers hebben een medicijn ontwikkeld dat scènes uit je verleden wist.

De onderzoekers ontdekten dat ze bepaalde proteïnen kunnen verwijderen uit het deel van de hersenen waarmee we angstgevoelens ervaren. Op die manier wordt komaf gemaakt met traumatische gebeurtenissen uit het verleden. Volgens professor Richard Huganis zou het nieuwe medicijn aandoeningen als posttraumatische stress volledig kunnen verhelpen.

Geen liefdesverdriet
De ‘wonderpil’ is op muizen getest, maar de vorsers zijn ervan overtuigd dat ze hetzelfde effect zal hebben op mensen. Zo zouden soldaten alle herinneringen aan gruwelijke situaties kunnen deleten. De gewone burger zou hierdoor zonder problemen over een pijnlijke liefdesbreuk heen raken.

Controverse
Deze revolutionaire medische uitvinding krijgt heel wat tegenkanting. Verschillende deskundigen vinden het een verontrustend idee dat het mogelijk is om een deel van iemands leven uit te wissen. ‘Herinneringen maken ons tot wie we zijn en helpen ons adequaat omgaan met allerlei situaties’, luidt het.

Eternal Sunshine
Het Amerikaanse onderzoek doet denken aan de film 'Eternal Sunshine of the Spotless Mind'. Daarin besluiten de personages van Jim Carrey en Kate Winslet om de herinnering aan elkaar te laten wissen via een ingewikkelde procedure.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees