Asielzoekers verblijven niet langer in het Noordstation

Asielzoekers verblijven niet langer in het Noordstation

Foto: photo news

BRUSSEL/ETTERBEEK - De tientallen asielzoekers die al nachtenlang in het Noordstation in Brussel verbleven, zijn maandag opgehaald door verschillende hulporganisaties. Dat meldt VRT. Staatssecretaris voor Maatschappelijke Integratie Philippe Courard (PS) wil snel 4.000 nieuwe opvangplaatsen creëren.

Morgen komt Courard samen met eerste minister Yves Leterme (CD&V), staatssecretaris voor Asiel en Migratie Melchior Wathelet (CDH), de verschillende Brusselse burgemeesters en de provinciegouverneur voor overleg over de asielproblematiek.

'De oplossing moet er komen op heel korte termijn, het kan niet dat er moeders met kinderen op straat moeten slapen. Dat is een democratische samenleving onwaardig', zegt Waut Es, woordvoerder van Courard.

Vannacht konden verschillende asielzoekers met kinderen al terecht in een opvangcentrum voor daklozen in Etterbeek. Ook de nacht die komt, kunnen ze daar nog blijven. Wie geen kinderen heeft, werd vanmiddag meegenomen door een vzw naar een kraakpand.

Verwacht wordt dat er zich in de loop van de namiddag nieuwe asielzoekers zullen aanmelden in Brussel-Noord.

Kelder

Intussen werkt de gemeente Schaarbeek aan een noodoplossing om asielzoekers tijdelijk op te vangen in een kelder van het Noordstation.

De nieuwe ruimte in het stationcomplex zal beschikken over drie toiletten die regelmatig onderhouden zullen worden. Op dit moment hebben de vluchtelingen geen toegang tot sanitair tussen 20 uur en 7 uur 's morgens, wat zorgt voor problemen met de hygiëne. Met de hulp van het Rode Kruis zal de ruimte die wordt vrijgemaakt, ook verwarmd worden.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees