Jeugdschrijver Henri van Daele overleden

Jeugdschrijver Henri van Daele overleden

Er was eens een kabouter van Henri Van Daele werd vertaald en uitgegeven in het Chinees Foto: Google pics

De Vlaamse kinder- en jeugdboekenschrijver Henri van Daele is op 64-jarige leeftijd overleden. De auteur van onder meer 'Pitjemoer' was al een tijdlang ziek.

Van Daele begon al vroeg met het neerpennen van cursiefjes, die in tal van kranten en weekbladen verschenen, zowel in Vlaanderen als Nederland. Hij debuteerde als jeugdschrijver met een vijftiental nummers voor de serie jeugdboekjes 'Vlaamse Filmkens', dat later 'Vlaamse filmpjes' zou gaan heten.

Van Daele werd vaak bekroond voor zijn boeken, die ook in vele talen vertaald werden. In 1983 won hij de Staatsprijs voor Jeugdliteratuur voor zijn misschien wel bekendste werk, 'Pitjemoer'. 

Naast boeken, schreef Van Daele ook scenario's voor strips en werkte hij als vertaler, copywriter en journalist. 

In 2007 ontving Van Daele het ereteken van 'Ridder in de Kroonorde'. 

Schauvliege reageert

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege betreurt het overlijden van Henri Van Daele. 

'Men zegt wel eens dat de Vlaamse Filmpjes Vlaanderen hebben doen lezen. Daar heeft Henri van Daele alleszins een zeer groot aandeel in gehad', zo zegt ze.

'Het oeuvre dat Henri van Daele ons als kinder- en jeugdboekenauteur nalaat, is zoals de titel van een van zijn bekendste boeken, een tuin om in te spelen. Schijnbaar moeiteloos schakelde hij in leeftijd en genre. Van jong naar ouder, van pure fictie en fantasie naar historisch werk, inclusief zijn bewerkingen van historische klassiekers', aldus nog het persbericht van de minister.

 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees