Nederlandse miljoenenboete voor Belgische meelproducenten

Nederland legt een aantal meelproducenten, waaronder ook drie Belgische bedrijven, miljoenenboetes op. De producenten hadden prijsafspraken gemaakt.

De Nederlandse Mededingingsautoriteit heeft meelproducenten in Nederland, België en Duitsland boetes opgelegd van in totaal 81,6 miljoen euro. Dat heeft de kartelwaakhond woensdag bekendgemaakt.

Vijftien bedrijven hebben volgens de Mededingingsautoriteit de markt verdeeld of afspraken gemaakt om de concurrentie te beperken. De bedrijven maakten het overgrote deel van de Nederlandse meelmarkt uit.

In Nederland waren de bedrijven Meneba, Ranks en Krijger betrokken bij de verboden prijsafspraken. Zij kregen boetes van respectievelijk 9 miljoen euro, 13,1 miljoen euro en 71.000 euro.

Voor België gaat het om Dossche (22,8 miljoen euro), Ceres (12,9 miljoen euro) en Brabomills (4,6 miljoen euro).

Voor Duitsland gaat het om Werhahn (3,9 miljoen euro), Grain Millers (2,8 miljoen euro), Flechtorfer (908.000 euro), Gebr. Engelke (7,7 miljoen euro), VK Mühlen (2,3 miljoen euro), Okermühle, Milser Mühle en Saalemühle (ieder 392.000 euro).

'De NMa treedt hard op tegen deze kartelafspraken, omdat de consument daarvan de dupe is', aldus de Nederlandse toezichthouder.

'Verbijsterd'

Bij Dossche Mills in Deinze reageert men verbijsterd op de enorme boete. Het bedrijf betwist betrokken te zijn bij de kartelvorming en zegt dat Nederlandse bedrijven bevoordeeld zijn door de NMa.

'Ik ben van mijn stoel gevallen', zegt bedrijfsleider Kristof Dossche. Het onderzoek heeft drie jaar geduurd. 'Pas op het einde van het onderzoek zijn we gehoord, maar onze verdediging werd niet ernstig genomen. We ontkennen betrokkenheid bij de kartelvorming. We gaan ons op alle mogelijke manieren verdedigen.'

Dossche noemt de omvang van de boete ook disproportioneel. 'Het gaat om 10 procent van onze omzet van vorig jaar. Maar het gaat om de groepsomzet. Men heeft ook de niet-maalderij activiteiten in rekening genomen, en die maken meer dan de helft van de omzet uit.'

Dossche zegt ook de indruk te hebben dat Nederlandse bedrijven door de NMa zijn bevoordeeld bij het opleggen van de boete, ten nadele van de Belgische en Duitse bedrijven.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees