Agfa en Telenet trekken Bel20

De kerstrally in Brussel ging woensdag aan het sputteren. De Bel20 sloot uiteindelijk stabiel, net als de andere Europese indexen. Sterkste procentuele stijger was Agfa-Gevaert. Telenet kon het verlies van de jongste dagen deels herstellen.

De Brusselse sterindex noteerde vlak op 2.631,47 punten. De grootste stijger binnen de Bel20 was Telenet met een klim van 3,7 procent. Een dag eerder incasseerde de telecomgroep nog een mokerslag van dik 10 procent.

Beleggers schrokken van de eis van de Belgische telecom- en mediawaakhonden dat Telenet en Belgacom hun netwerken zouden openstellen voor alternatieve operatoren. Het aandeel van Belgacom, dat dinsdag niet reageerde op het bericht, zakte 0,3 procent tot 25,53 euro.

De analisten van Rabobank denken niet dat het voorontwerp van de regulatoren integraal zal gerealiseerd worden. Ze achten de kans groot dat de Europese Unie een en ander gaat blokkeren en wijzen erop dat, ook in het geval de kabel effectief moet worden opengesteld, daar zeker nog twee jaar zal over heen gaan.

Analisten Frank Claassen en Philip Scholte merken ook op dat er voorlopig geen derde operatoren voorhanden zijn die makkelijk kunnen instappen. Alleen Mobistar, en mogelijk BASE, kunnen hun kans wagen. Mobistar, dat dinsdag 2 procent hoger ging in een reactie, moest 1,4 procent lager tot 47,70 euro.

Staalkoordfabrikant Bekaert profiteerde dan weer van een positief rapport van ING. Analist Filip De Pauw vindt dat Bekaert ook na de sterke koersstijging over de hele lijn beloftevol blijft: een sterke groei dankzij de aanwezigheid in opkomende markten, een hoge kapitaalreturn en een solide balans. Hij trekt zijn koersdoel op van 84 tot 97 euro en handhaaft zijn koopadvies. Bekaert won 0,9 procent tot 85,39 euro.

Ook Delhaize hoorde bij de winnaars. De retailer steeg 1 procent tot 56,00 euro. Twee factoren hadden een positieve invloed op de koers. De retailverkopen in de Verenigde Staten lagen in de voorbije week 4,2 procent hoger dan een jaar eerder. Dat is belangrijk voor Delhaize, dat ongeveer driekwart van zijn omzet in de States realiseert. Voorts heeft KBC Securities Delhaize opgenomen in zijn 'Benelux Top Picks' voor 2011, omdat de kleinhandelsgroep een pak goedkoper noteert dan zijn Amerikaanse en Europese sectorgenoten.

Zoals gewoonlijk in de eindejaarsperiode viel er weinig bedrijfsnieuws te rapen. Het persagentschap Bloomberg meldt dat Umicore een bod uitbracht op de chemiegroep Süd-Chemie. Het is niet de eerste keer dat de materiaaltechnologiegroep met Süd-Chemie in verband wordt gebracht. De Tijd deed dat ook al in februari. Het aandeel van Umicore ging 0,4 procent hoger tot 39,97 euro.

Daarnaast kondigde UCB een expansieproject aan. Op de UCB-site in het Zwitserse Bulle gaat de biofarmagroep een nieuwe productie-eenheid bouwen voor Cimzia, wegens de sterke vraag naar het middel voor reumatoïde artritis en de ziekte van Crohn. In twee stappen wordt in totaal 250 miljoen euro geïnvesteerd. UCB won 0,8 procent tot 25,93 euro.

Het financiële trio eindigde de handelsdag alweer met verlies. KBC verloor 3,1 procent tot 26,24 euro. Dexia (-0,9% tot 2,75 euro) en Ageas (-0,95% tot 1,77 euro) konden het verlies onder één procent houden. Ondanks de geruchten dat China 4 à 5 miljard euro Portugees staatspapier zou willen opkopen, blijft de schuldencrisis in de eurozone beleggers zorgen baren.

NPM won 1 procent tot 37,45 euro. De Frère-holding haalde - opnieuw - een slag thuis in zijn juridische strijd met Petrobras. Transcor Astra, een bedrijf dat voor 80 procent in handen is van NPM, kreeg in de VS een arbitrageuitspraak bevestigd, die Petrobras verplichtte het bedrijf uit te kopen uit een raffinaderij. Die uitspraak was al eens gevallen, maar moest wegens een bevoegdheidsprobleem worden overgedaan. Aangezien NPM al in 2009 de meerwaarde op die verkoop boekte, heeft de uitspraak geen impact op de resultaten van 2010.

Brede markt

Op de brede markt schoot Agfa-Gevaert 4,6 procent hoger tot 3,18 euro. Dinsdag raakte bekend dat topman Christian Reinaudo in drie afzonderlijke transacties 20.000 aandelen Agfa kocht, goed voor een bedrag van 63.800 euro. Het is een teken van vertrouwen in het eigen bedrijf en beleggers sprongen gretig op de kar.

Uit de insidermeldingen op de website van de CBFA bleek dinsdagavond ook dat CMB-topman Marc Saverys voor de tweede keer deze maand zwaar aandelen heeft ingekocht. Saverys legde via zijn holding Saverco in twee afzonderlijke transacties meer dan 4 miljoen euro op tafel voor 185.000 aandelen-CMB. Het aandeel van de scheepvaartgroep veerde 3 procent op tot 23,32 euro.

Bouwgroep CFE klom 1,7 procent tot 53,50 euro. Ook CFE is een van de 'Benelux Top Picks' van KBC Securities. Zowel tegenover de baggergroep Boskalis als tegenover de Benelux-bouwgroepen noteert CFE met een korting, aldus de KBCS-analisten. Voorts maakte CFE dinsdagavond laat bekend dat het consortium 'PPP Eupen Schulen', waarin de Belgische beursgenoteerde bouwgroep een sleutelrol vervult, het contract voor de bouw, de renovatie en het onderhoud van de scholen van de Duitstalige Gemeenschap heeft binnengehaald. Het gaat om een investering van 146 miljoen euro en een jaarlijks onderhoudsbudget van 3 miljoen euro.

WDP start begin 2011 met de bouw van een eerste project in Roemenië. De Belgische vastgoedbevak, gespecialiseerd in logistieke en semi-industriële gebouwen, sloot een huurcontract met de Italiaanse afdeling van het Duite Röchling-Automotive. Die zal vanaf het derde kwartaal van 2011 de site voor 10 jaar huren. Röchling zal vanaf de site de toelevering verzorgen van onder meer de nieuwe fabriek van Ford in Craiova. WDP steeg 0,1 procent tot 37,74 euro.

Op een ander vastgoedproject was de koersreactie minder positief. De ontwikkelaars van het Project South City, waarin Atenor voor 40 procent participeert, hebben het gebouw South City Office Broodthaers aan het Zuidstation in Brussel kunnen verkopen aan de Duitse groep Allianz voor een bedrag van zo'n 66 miljoen euro. Atenor sloot stabiel op 34,00 euro.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees