Wikipedia haalt 16 miljoen dollar op

Wikipedia haalt 16 miljoen dollar op

Foto: rr

Wikipedia heeft de jongste weken tijdens een grote wervingsactie 16 miljoen dollar (12 miljoen euro) aan giften opgehaald. Daarmee kan de populaire site ook in 2011 reclamevrij blijven.

 Wikipedia-oprichter Jimmy Wales zegt in een blogpost dat de geldinzameling de succesvolste is in de geschiedenis van de Wikimedia Foundation, de non-profitorganisatie achter de online encyclopedie. Het doel van de inzamelactie was om genoeg geld binnen te halen om de site zonder advertenties draaiende te kunnen houden. Daarvoor was 16 miljoen dollar nodig. Dat getal is nu gehaald, klinkt het.

'Het is belangrijk dat we 2011 op deze manier kunnen beginnen: met een goed budget voor de Wikimedia Foundation kunnen we Wikipedia en alle andere projecten financieel ondersteunen om het nieuwe decennium goed in te zetten', zegt Wales.

Gemiddeld 22 dollar

Hij geeft ook enkele cijfers over de recente inzamelactie. De Foundation ontving meer dan 500.000 donaties, er kwamen ook ongeveer 130.000 giften aan plaatselijke Wikimedia-afdelingen binnen en de gemiddelde gift bedroeg 22 dollar.

'Deze geldinzameling had alle ingrediënten van wat we zo geweldig vinden aan Wikimediaprojecten: mensen komen samen, geven wat ze kunnen en doen samen iets fantastisch', schrijft Jimmy Wales nog. Hij wijst er verder op dat het nog niet te laat is om je steentje bij te dragen.

Corrigeer

MEER NIEUWS