Beke: 'Vande Lanotte moet voortwerken'

Beke: 'Vande Lanotte moet voortwerken'

Foto: belga

Het zou niet wijs zijn nu de onderhandelingen aan de tafel te brengen. Bemiddelaar Vande Lanotte moet wel zijn werk verder zetten. Dat herhaalt CD&V-voorzitter Wouter Beke in Terzake.

Een maximale kans op slagen hebben we alleen wanneer Vande Lanotte zijn nota aanpast, zegt Beke. CD&V had fundamentele opmerkingen over de onderhandelingsnota. In totaal hebben vijf van de zeven partijen hebben fundamentele opmerkingen gegeven, aldus Beke.

De keuze was om de onderhandelingen ofwel aan tafel te brengen, ofwel het onderhandelingskader aan te passen. 'Het is mijn intieme overtuiging dat de onderhandelingen aan tafel te brengen en in een ruk door te onderhandelen, nooit tot resultaat zou leiden.'

'Een staatshervorming die kiemen van potentieel conflict in zich heeft, is geen goede staatshervorming.' Een staatshervorming over minder, maar dieper uitgewerkte gebieden kan voor CD&V wel, aldus Beke.

Stekker niet uittrekken

Vanmiddag had Beke op Radio1 al gelijkaardige uitspraken gedaan. 'Ik heb nooit gezegd dat Vande Lanotte de handdoek in de ring moet gooien', klonk het toen. 

Beke blijft er wel bij dat zijn partij een aangepaste tekst wil, voordat er weer gepraat kan worden. Zoals de situatie nu is, kan er voor CD&V geen sprake zijn van verdere onderhandelingen.

'De tekst moet onderhandelingsklaar gemaakt worden. Als ik overigens de mededelingen van enkele Franstalige partijen lees, die vol opmerkingen staan, kun je het bezwaarlijk over een 'ja' hebben.' Met andere woorden: wij zeggen het tenminste eerlijk.

Onduidelijke communicatie

CD&V-voorzitter Wouter Beke was gisteren erg hard voor de nota die Johan Vande Lanotte (SP.A) had voorbereid als basis voor de onderhandelingen over de zesde staatshervorming. Hij stelde dat de tekst op enkele fundamentele punten zou moeten aangepast worden, vooraleer zijn partij bereid zou zijn om voort te onderhandelen. 

De communicatie van Beke zorgde voor heel wat interpretatiemoeilijkheden. Was het nu een 'Ja, maar', of een 'Neen, tenzij'? Ook binnen zijn eigen partij heerste er grote onduidelijkheid, bleek vanmorgen. 

'Wel op de hoogte van standpunt N-VA'

Beke geeft toe dat CD&V vooraf wel degelijk wist hoe N-VA over de nota dacht, maar die wetenschap heeft niet meegespeeld in de beslissing van de christendemocraten, zegt hij. Hij ziet er geen graten in dat er contact is geweest tussen beide partijen. 

'De Franstaligen spreken elkaar elke dag en daar zegt niemand iets van. Ik ontken dus niet dat er contact is geweest met N-VA, net zo min ik ontkend heb dat er contact zou geweest zijn met andere partijen.'

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees